aleksander-vujovic-foto-zupanov-filozofinja-8-web
Aleksander Vujović: Stanovanje za filozofinjo

Arhitekt Aleksander Vujovič je v sodelovanju s študenti Fakultete za arhitekture zasnoval preprosto, a učinkovito in korenito prenovo bivališča filozofinje v središču Ljubljane.

Enosobno stanovanje v velikosti mansarde je prvotno obsegalo dnevno-spalni prostor, ločeno podolgovato kuhinjo in majhno vežo s kopalnico. Osrednja intervencija pri nizkoproračunskem posegu je bila funkcionalna zamenjava: spalnica se je preselila v nekdanjo kuhinjo, večja soba pa je tako postala osrednji dnevni prostor, ki poleg običajne rabe lahko služi različnim družabnim scenarijem – če je potreba, pa je gostu na voljo tudi dodatno zložljivo ležišče v kavču.

»Ljubezen do branja in pisanja se odraža v zasnovi stanovanja, ki postavlja knjige v središče prostora,« razlaga Vujović. Osnovni pohištveni elementi so pretežno beli, skrajni steni pa s tapetami uvajata vizualni kontrast. »Rezultat je harmoničen in funkcionalen bivalni prostor, ki priča o moči praktičnega oblikovanja in ustvarjalnega reševanja prostorskih problemov,« zaključi avtor.

 

Ime projekta: Stanovanje za filozofinjo
Avtor prenove: asist. Aleksander Vujović
Sodelavci: Manca Košir, Jan Kozinc in Deja Vrbnjak, študenti arhitekture
Lokacija: Tabor, Ljubljana

Leto prenove: 2023

Velikost stanovanja: 29 m²

Fotografije: Marijo Zupanov

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki