Skupaj-Panonski-horizont-foto-Janez-Marolt-03-web
Skupaj arhitekti: Panonski horizont

Zgornje etaže poslovno-trgovskega kompleksa v središču Murske Sobote, zgrajenega konec 90. let prejšnjega stoletja in znanega pod imenom »Šavel center«, so bile večinoma zasnovane kot stanovanja. Ta še danes veljajo za ena boljših stanovanj v mestu: večina se s svojimi pogledi odpira v daljavo panonskega horizonta, z odprto konstrukcijsko zasnovo pa dopušča razmeroma svobodno preoblikovanje tlorisnih razporeditev in fleksibilno uporabo skozi čas. Eno od manjših enot, nekaj več kot 40 m² veliko garsonjero, je arhitekt Tomaž Ebenšpanger (UM FGPA, Skupaj arhitekti) preuredil v svojevrstno enosobno stanovanje.

Iz zunanjega skupnega hodnika vstopimo v predsobo stanovanja, ki jo zamejujeta dva nova pohištvena volumna: nova kopalnica v beli barvi na levi in spalna niša v hrastu na desni. Volumen niše ne sega povsem do stropa in tako omogoča, da skozi okna pod stropom globoko v stanovanje prodre zahodna svetloba iz odprtega osrednjega dela objekta na vhodni strani stanovanja.

Leseni obod spalne niše vsebuje na strani kuhinje in dnevne sobe prostor za velik hladilnik in garderobne omare, na strani predsobe knjižne omare, pod posteljo pa najdemo dva izvlečna predala. V globoki steni kopalnice na nasprotni strani se skrivata pralni stroj in nova plinska peč, s strani predsobe pa je vanjo umeščena omara za oblačila in čevlje. Oba lesena volumna v enotno potezo povezujejo velika drsna vrata od tal do stropa, ki osrednji bivalni in socialni prostor ščitijo pred neposrednimi pogledi z vhoda, predsobo pa z ogledalom na njeni strani optično povečajo.

Osrednji prostor zaznamuje duh asketske preprostosti, z belimi stenami in brez odvečnega pohištva in dekoracije. Svetlobo kot pomemben element interierja poudarjajo bele zavese iz industrijske tkanine, ki filtrirajo naravno svetlobo, pri tem pa zasije njihova abstraktna cvetlična tekstura. Ambient dopolnjuje le nekaj izbranih stolov in svetil ter dve vzdolžni potezi: kuhinjskemu nizu na desni odgovarja na drugi strani dolga in nizka hrastova klop, ki služi tudi kot »talna« knjižna polica. Popolnoma prazna bela stena nad njo občasno ob večerih postane filmsko platno.

»Nekdanja garsonjera s to preobrazbo ponuja prijetnejšo, bolj fleksibilno, funkcionalno in svežo izkušnjo bivanja,« ob zaključeni prenovi razmišlja njen avtor. »Nov dom za sanjarjenje, ki stanovanju daje novo vrednost, lastnici pa priložnost za nov začetek.«

Tloris predhodnega stanja
Tloris prenove s prerezom
Aksonometrija prenove
Stanovanje pred prenovo

 

Ime projekta: Prenova stanovanja v Murski Soboti
Avtor projekta: Tomaž Ebenšpanger (UM FGPA, Skupaj arhitekti)
Lokacija: Murska Sobota, Slovenija

Projekt in izvedba: 2022–23
Površina: 42 m²

Izvajalci:
Mizarska dela: Mizarstvo Gjergjek d.o.o., Puconci
Elektroinštalacije: Bogdan Štuhec s.p., Gornja Radgona
Polaganje keramike in kamna: Luka Ploj s.p., Križevci pri Ljutomeru
Vodovodne in ogrevalne inštalacije: Bojan Vrabič s.p., Martjanci
Gradbena dela: v lastni režiji

Fotografije: Janez Marolt
Pripravil: L. J.

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki