58
Aljoša Ilešič: Stanovanje v središču Maribora

Eklektično, a zelo okusno opremljeno stanovanje v središču štajerske prestolnice je prenovil in za bivanje opremil Aljoša Ilešič.

Kaj bi okolišili – ni mogoče zanikati, da nam najprej v oči padejo neštete umetnine, starine, popotniški spominki, slike, skupture, oblikovalski kosi iz različnih obdobij, skratka: mnoštvo lepega, ki naseljuje stanovanje. Številni predmeti iz različnih obdobij in različnih estetik bi lahko delovali neusklajeno. Vendar je Aljoši Ilešiču uspelo doseči ravno nasprotno: s premišljenim vstavljanjem arhitekturnih elementov, rabo barv, tekstur in materialov je kakofonijo zbirke umiril v prijetno polifono harmonijo. Nobeden izmed predmetov, ki so jih v svoje stanovanje želeli umestiti investitorji, drugim ne jemlje sijaja. Nasprotno – dopolnjujejo se v prešernem dialogu, tako med seboj, kot z arhitekturo, ki jih obdaja.

Pri tej so se arhitekt in investitorji odločili ohraniti vse, kar so prepoznali kot kvaliteto starega meščanskega stanovanja: visoke strope, pa posamezne pohištvene elemente, okna, vrata, parket, terrazzo … Večina novih kosov se umika v belo-črne nevtralne tone, ki služijo kot podlaga barvitejšim zgodbam in zgodovinam drugih predmetov.

Tloris se je v času prenove rahlo spremenil – vsi bivalni prostori, nanizani ob glavni fasadi, so se med seboj povezali. Obe spalnici sta umeščeni vsaka na svoj konec bivalne osi, kjer čez dan lahko komunicirata z osrednjim prostorom, zvečer pa omogočata umik in intimo. Utility in kopalnica pa sta urejena v konusnem delu tlorisa ob predsobi.

 

Ime projekta: Staromeščansko stanovanje v centru mesta Maribor
Investitor: zasebni
Fotograf: Sami Rahim
Lokacija: Maribor – center
Leto načrtovanja: 2019
Leto izvedbe: 2019
Površine: 108 m2
Klet (m2): 33 m2
Vodenje projekta obnove + interier: Aljoša Ilešič
Zelenje: Vrtnarstvo Tement
Slikarska dela: Aljoša Ilešič, Havlini, Drago Mom, Petar Beus, Hans Paap, Ante Trstenjak in drugi

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki