JJJ_9343
Arhitekturni dialog #6: Poročilo z dogodka

V četrtek, 30. januarja, smo se v atriju ZRC SAZU v Ljubljani ponovno zbrali na Arhitekturnem dialogu. Tokratni, že šesti v seriji večerov, v katerih se z izvstnimi arhitekti pogovarjamo o njihovi arhitekturi, je bil prav poseben: prvič smo namreč gostili mednarodno zasedbo gostov. Krovna tema večera je bil odnos med starim in novim v arhitekturi; vodila nas je želja po razumevanju vloge tradicije v današnji arhitekturni produkciji, odpiranju vprašanja avtentičnosti in raziskovanju nivojev, na katerih je neka arhitektura lahko sodobna, tradicionalna, ali pa oboje hkrati.

Večer sta odprla nagovora Matevža Grande, sourednika revije Outsider, in Nataše Iglič, tehnične sodelavke pri podjetju Fibran, ki je soorganiziralo večer. Takoj zatem smo lahko prisluhnili prvemu predavanju: gospe Vedini Babahmetović, ki v Zenici v BiH že od devetdesetih let uspešno vodi svoj projektivni biro Entasis. Na kratko je povzela ključne projekte, ki so zaznamovali razvoj biroja, potem pa se natančneje posvetila pravkar končanemu projektu Hiže Mišljenova. Ta tipična bosanska hiša stoji v vasi Puhovac, nedaleč od mesta, kjer je bil najden nagrobni kamen gosta Mišljena, srednjeveškega veljaka bosanske cerkve. Nova hiša, ki se konceptualno naslanja na tradicionalno gradnjo tega območja, bo po skorajšnjem odprtju služila tudi kot knjižnica in kulturni center.

Marko Dabrović, eden izmed soustanoviteljev hrvaškega biroja 3LHD, nas je popeljal skozi izbrane projekte biroja, potem pa se posvetil predvsem prenovi nekdanjega kina Urania v Zagrebu. Uspešen biro se je stiskal v premajhnih prostorih, ko se mu je ponudila priložnost za odkup starega, zapuščenega kina. Sklenili so poleg projektantske zavzeti tudi investitorsko pozicijo, ter se lotili obnove. Lanske jeseni je bil projekt dokončan: danes je v novi Uranii urejena kavarna, večnamenski prostor za kulturne prireditve, več pisarniških prostorov, ki so na voljo za najem, in pa pisarne biroja 3LHD.

Zadnja sta na oder stopila Tina Rupar Kobe in Blaž Rupar iz slovenske arhitekturne pisarne 3biro. Na primerih petih enodružinskih hiš sta predstavila svoj pogled na arhitekturo in njeno snovanje. 3biro poznamo predvsem po odlični leseni stanovanjski arhitekturi: na predavanju smo izvedeli več o procesu, ki se skriva za vsako izmed njihovih hiš. Vodilna misel, ki 3biro vodi pri projektiranju, je želja po iskrenosti in logičnosti zasnove, ki ustreza potrebam naročnika. Najlepše v arhitekturi, je povedal Blaž Rupar, je trenutek, ko konstrukcija hkrati postane tudi estetski element.

Večer smo zaključili z razgibano in smeha polno diskusijo ob okrogli mizi, ki se je kmalu prelevila v neformalno druženje ob kozarcu vina. Fantastično vzdušje je botrovalo mnogim novim poznanstvom, spletanju vezi in izmenjevanju izkušenj. Arhitekti in ostali strokovnjaki s področja gradnje iz treh držav smo med seboj našli prav toliko sorodnosti, kot smo opazili razlik.

Hvala vsem, ki ste bili z nami!

Partner dogodka:

Mailchimp brez napisa

Povezani članki