Alter-Stanovanje Bonjour-foto_anaskobe (1)-web
Alter arhitektura & design: Stanovanje Bonjour

Janja Štibernik in Teja Sedmak iz studia Alter arhitektura & design sta v Kranju za mlado družino oblikovali interier stanovanja v vila bloku. Dupleks na jugozahodni strani bloka s tristransko osvetlitvijo odlikuje velik dnevni del z balkonsko ložo in galerijo.

»Ideja osrednjega dnevnega dela interierja sloni na materialno-barvnem kontrastu, ki definira jedro in poudarja vertikalnost arhitekturne zasnove,« razloži arhitektka Janja Štibernik, ustanoviteljica studia. Osnovo tega kontrasta tvorijo belina obodnih sten in zaledja stanovanja ter temnejši poudarki v zemeljskih tonih, med katerimi izstopa temni furnir (les wengeja) izbranih kosov notranje opreme.

Osrednja kvaliteta stanovanja je dvovišinska zasnova dnevnega dela na severozahodni strani tlorisa. Vhod na sredini daljše stranice označuje obenem ločnico med bolj odprtim in intimnejšim delom stanovanja – v središču je sanitarno jedro in ob njem z dnevnim prostorom povezan kuhinjski zaliv, levo od vhoda pa se nahaja starševska ‘suita’. V zgornji etaži se ponovi delitev z galerijo na ‘desni’ – odprta pisarna/knjižnica/prostor za počitek – in dvema otroškima sobama s skupno kopalnico na ‘levi’. Ločnico vzpostavlja dolga bela pohištvena stena, v katero so integrirani vrata v sobi, shranjevalne omare ter klima.

Galerijska zasnova dnevnega dela stanovanja je v interierju poudarjena z vertikalno kompozicijo elementa, ki funkcijo stopnišča združuje z osrednjim pohištvenim kosom v dnevni sobi. »Na ta način smo stopnice, ki so nujne za prehajanje v zgornje nadstropje, nekoliko skrili in poskrbeli, da je dnevni del stanovanja bolj definiran in intimen,« razloži arhitektka.

Interier sestavlja usklajena paleta materialov in oblik: od garderobne omare s kovinsko površino in reliefne stenske instalacije Janje Štibernik v veži preko valovite bele stenske obloge in tekstilne mehkobe zofe, preproge in zavese v dnevni sobi do jasnih, čistih linij mizarskih kosov. S pozornostjo so oblikovani ali izbrani vsi elementi opreme, prav tako skrbno premišljena je osvetlitev z raznolikimi ambientalnimi viri svetlobe.

In zakaj Bonjour? »Ime se je ponudilo kmalu po realizaciji in povzema občutek dobrodošlice – kot da nas stanovanje ob vstopu pozdravi »Dober dan!« in prijazno povabi naprej.«

 

Tloris prve in druge etaže stanovanja (nadstropje in mansarda vila bloka)

 

Ime projekta: Stanovanje Bonjour
Avtor projekta: Alter arhitektura & design (Janja Štibernik, Teja Sedmak)
Lokacija: Kranj

Leto načrtovanja: 2022
Leto izvedbe: 2023

Površine skupaj: 128 m² neto (146 m² bruto)
Prva etaža (nadstropje): 73 m²
Druga etaža (mansarda): 55 m²

Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del: Domplan d.d.
Notranja oprema: Mizarstvo Peternelj d.o.o.

Dobavitelji:
Svetila: Forma svetila d.o.o.
Kamin: Toplina kamina d.o.o.
Bela tehnika: Etis Domžale
Zofa: Tapetništvo Kršinar, Anže Kršinar s.p.
Podnožje jedilne mize: Pedrali – Škerjanec shop d.o.o.
Jedilniški stoli: Kubus-Interier d.o.o.
Parket: Eko stil d.o.o.
Sanitarna oprema in keramika: Vistra d.o.o.
Tehnični kamen: Mravlja d.o.o.
Kovinska ograja: Alu – Požgaj d.o.o.
Zavese: Šiviljstvo Majda Kastelic s.p.
Stenska dekorativna in hidroizolativna tehnika: Penzel, Aleksander Gorečan s.p.
Tapeciranje: Tapetništvo Eržen d.o.o.

Foto: Ana Skobe
Pripravil: L. J.

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki