delavnica-arhitektura in zemlja-08-sanacija zidu-web
Mednarodna arhitekturna delavnica: arhitektura in zemlja

Kaj vse se rodi v naravi, v stiku z zemljo in drug z drugim, smo ponovno lahko začutili minuli teden v Dobravi pri Škocjanu, kjer je v Outsiderjevem centru za gradnjo z zemljo potekala mednarodna delavnica za študente arhitekture.

Osnovna naloga je predvidela izdelavo modularnega sistema, s katerim bi gradnjo iz zbite zemlje poenostavili in spodbudili nove, inovativne načine uporabe tega materiala. Delo pa je zajemalo veliko več kot samo načrtovanje in premlevanje idej. Raziskave materiala so se študentje lotili z več koncev – od izdelave klopi iz butane zemlje in sanacije zemeljskega zidu do žganja glinenih ploščic v raku tehniki in spontane izdelave glinenih lončkov, posodic in drugih presenečenj izpod ustvarjalnih prstov.

Pester nabor aktivnosti je bil razporejen tekom celega tedna. Po uvodnem, spoznavnem delu se je v ponedeljek delo začelo z zbiranjem idej za arhitekturne zasnove. Z relativno malo (ali skoraj nič) omejitvami so se študentje lotili razmisleka o tem, kako bi modularni element v obliki črke L (ali morda katere druge oblike) uporabili v stanovanjski gradnji. Poljuben pristop je rodil mnogo zanimivih idej, ki so služile kot osnova za večerni pogovor o tem, kaj vse je z zemljo mogoče ustvariti, kje so meje in prednosti modularne gradnje in v kakšno smer bi bilo smiselno razvijati začete projekte.

Da bi se misli dobro usedle in premlele, je v torek sledilo delo v nekoliko drugačni obliki – izdelava klopi iz butane zemlje. Udeleženci so tako na lastni koži preizkusili, koliko truda zahteva izdelava elementa iz butane zemlje, koliko časa se zanjo porabi in kakšna je ustrezna mešanica za butanje. Nekoliko drugačna oblika gradnje pa se je odvijala v gozdu v neposredni bližini domačije – potrebno je bilo sanirati obstoječi zid iz zemlje. Da je preizkušanje idej – stik z načinom gradnje, za katerega se odločimo – še kako pomembno, je pokazala tudi večerna refleksija, saj so udeleženci delavnice po napornem dnevu ponovno premislili svojo zasnovo z ozirom na količino dela, ki ga ta zahteva.

V sredo se je na podlagi izkušenj in razmislekov prvih dveh dni nadaljevalo z načrtovanjem. Pri tem so se nekateri študentje osredotočili na zasnovo samostojne hiše, druge je pritegnila zasnova vrstnih hiš, spet tretji pa so se odločili za izdelavo hibridnih zasnov ali celo interaktivnih računalniških programov. Po zaključenem delu je sledil pregled idej, predlogi za nadaljevanje in izmenjava mnenj o dosedanjem delu. Zvečer pa se je delovni prostor spremenil v predavalnico, kjer je umetnik Matej Andraž Vogrinčič za udeležence pripravil predstavitev svoje umetniške prakse.

Četrtek je popestrila izdelava ploščic v raku tehniki. Predhodno pripravljene ploščice so udeleženci poljubno porisali z glazuro, jih žgali v peči za keramiko in jih še žareče prenesli v žaganje. Nastale so značilne črne ploščice s pisanimi vzorci, ki svojo končno barvo dobijo po čiščenju z vodo in kisom.

Polni novih izkušenj so se študentje v petek lotili zaključevanja in izpopolnjevanja projektov. Kako slednje predstaviti? V kakšno obliko strniti delo enega tedna?

Odgovori na tovrstna vprašanja so se pokazali v soboto. Po popoldanskem obisku galerije Božidar Jakac v Kostanjevici ob Krki so projekti v poznih večernih urah dobili svojo končno podobo. Tekom skupne predstavitve je vsak od udeležencev na kratko povzel svoje ugotovite in razložil svojo zasnovo. ‘Uradni’ zaključek se je nato prelevil v čudovito večerno druženje in se zaključil s skokom v Krko v zgodnjih jutranjih urah.

V enem tednu se je tako rodilo deset raznolikih projektov, nova klop v projektnem prostoru, obnovljeni zid v gozdu ter pester nabor ploščic in drugih glinenih izdelkov, ki so nastali spontano, med druženjem po večerji. Kaj vse torej lahko naredimo v samo tednu dni s samo enim materialom? Kaj vse se lahko naučimo drug od drugega? Koliko idej se rodi med drevesi, travniki in reko? Koliko je možnosti uporabe zemlje kot materiala za gradnjo, izdelavo uporabnih (ali samo lepih) predmetov in nenazadnje povezovanje skupnosti? Veliko več, kot bi si mislili.

 

Napisala: Pia Gerbec
Foto: Jana Jocif, Outsider

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki