Adaptacija polkletnega stanovanja, ki je postalo počitniška rezidenca za par srednjih let, je delo Alto design studia.

Kljub temu, da se tla stanovanja nahajajo pod nivojem okoliškega terena, številna okna vseeno zagotavljajo veliko dnevne svetlobe. Prostor zato deluje odprt in svetel, a Nina in Mirza Emanagić iz Alto design studia sta se odločila, da svetlobo v hodniku še dodatno ojačata z namestitvijo ogledal, ki so nameščena vzdolž celotne dolžine. Za enovito fronto se skrivata dve zidni niši, ki sta postali omari, preostala ogledala pa so montirana neposredno na steno. Hodnik že takoj pritegne tudi z nekoliko drugačno izvedbo talnega teraca z izjemno velikim granulatom. „Posamezne kamne smo najprej izbirali pri kamnoseku, nakar sem jih sama potem tudi razporedila na licu mesta (seveda skupaj s teracarjem Belcem),“ pove Nina Emanagić.

Za skrivnostno zaveso na koncu hodnika se skriva kopalniški del, nad katerim teče obokan strop, ki je bil v procesu adaptacije povišan. V dnevni sobi značaj prostora močno zaznamujejo opečni oboki, ki so zdaj povsem razkriti. Dva opečna oboka oziroma gredi nakazujeta ritem bivalnega prostora, ki je še poudarjen z novim pohištvom: to je zasnovano v podolgovatih sklopih, ki so vsi orientirani v isto smer. Komplet jedilne mize, klopi in kuhinjskega otoka funkcionira kot enoten, po meri narejen sistem, okoli katerega se vzpostavi kroženje dnevnih funkcij. Tudi tukaj ogledala nadaljujejo z optičnim večanjem prostora in reflektiranjem dnevne svetlobe.

 

Alto design studio:
Gre za adaptacijo kletnega stanovanja v večstanovanjski meščanski hiši v središču Ljubljane, ki pa zaradi velikih in številčnih oken sploh ne daje vtisa suterena. Enota bi naj služila kot občasno počitniško pribežališče para srednjih let, ki sicer stalno biva v drugem kraju. Poleg funkcionalne razporeditve prostorov smo veliko pozornosti usmerili predvsem v izbiro materialov in barv, s katerimi smo želeli sicer kletnemu stanovanju dodati občutek ugodja in prefinjenosti.“

Ime projekta: adaptacija stanovanja B4
Avtorji projekta: alto design studio (Nina Eminagić u.d.i.a., Mirza Eminagić u.d.i.a.)
Fotograf: Luka Karlin, Miran Kambič
Lokacija: Beethovnova ulica, Ljubljana

Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe: 2018

Površine:
Klet (m2): 56,34 m2 (kletna etaža v večstanovanjski stavbi)

Projektanti:
Gradbene konstrukcije:          Matej Dežman u.d.i.g.
Elektro instalacije: Božidar Jezeršek
Strojne napeljave: Peter Linasi

Izvajalci:
Grabus d.o.o. (gradbeno obrtniška dela),
Mizarstvo Medved – Erih Medved s.p. (mizarska dela),
Teracerstvo Belec Branko s.p. (teraco),
Sorel d.o.o. (pametne inštalacaije),
Parketarstvo Pavlič (parket),
N.S.G. Slikopleskarstvo Nejc Srša s.p. (slikopleaskarska dela)

Pripravila: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja