1
Alto Design Studio: Apartma Emmi

O čudoviti estetiki in natančnosti izvedbe arhitekturnega dvojca Alto Design Studio smo že pisali, ko smo predstavili njun projekt stanovanja s freskami. Prenova stanovanj v samem centru stare Ljubljane je njuna specialiteta. Lotevata se jih s prostorskimi rešitvami, ki inovativno rešujejo problematiko majhne kvadrature in ustvarjajo ambiente, ki niso le lepi na pogled, ampak tudi zelo funkcionalni.

Na dobrih 30 kvadratih geometrijsko popolnoma nepravilnega tlorisa sta ustvarila povsem opremljeno stanovanje. Prenova je bila zelo obsežna – velik zalogaj je bila popolna prenova vseh inštalacij, saj so cevi potekale po vseh stenah. Zamenjane so bile vse stenske in talne obloge in odstranjene vse predelne stene, s čimer sta arhitekta lahko na novo zasnovala razporeditev prostorov. Sedaj je edina predelna stena stanovanja na hodniku in ločuje vstopni prostor od kopalnice. Slednja je zaradi oblike in majhnosti prostora razdeljena v dve ločeni enoti – stranišče in tuš kabino (ki v steni skriva pralni stroj!). Sama stena ne poteka do vrha, da ne prekine čudovitega obokanega stropa ter je obložena s steklom, ki deluje zrcalno in s tem optično poveča sicer ozek hodnik.

Osrednji prostor združuje vse ostale bivalne prostore. Zasnova opreme je prilagojena prebivalcem tega stanovanja  – turistom.

»Namen projekta je bilo pripraviti enoto za kratkoročno oddajanje. Stanovanje naj bi bilo kar najbolje izkoriščeno, funkcionalno povsem opremljeno, vendar brez vsakega občutka prenapolnjenosti. Z mislimi na potrebe gostov, ki tam vedno razpakirajo svojo ptrljago, enote nismo želeli polniti z nobenimi nepotrebnimi rečmi.«

Spalnica je tako le velika postelja, dvignjena na skrito železno konstrukcijo, da deluje lahkotno in pod sabo ponuja prostor za kovčke. Od preostalega prostora je ločena s premišljeno umestitvijo plitve omare, ki igra vlogo kuhinjske shrambe. Vsi kuhinjski aparati so umeščeni v kuhinjski otok, ki hkrati deluje kot jedilna ali delovna površina. Multifunkcionalnost elementov zares deluje zaradi skrbno načrtovane osvetlitve, ki bivalno enoto na tako majhni kvadraturi naredi uporabniku prijazno. Kavč je raztegljiv, zabavna fotografija nad njim je bila posneta prav tu. Sedišče ob oknu skriva dodaten shranjevalni prostor in odkriva razgled proti Prešernovem trgu.

Projekt se lahko vzame kot vzor projektiranja na majhni kvadraturi. S tem na nek način rešuje problem, h kateremu po malo sam prispeva – naučiti se moramo živeti v majhnih prostorih zaradi rasti cene nepremičnin, delno ustvarjene zaradi turistične gentrifikacije mest. Ob tej misli pa nas arhitektka spomni na dejstvo, da z veseljem kritiziramo Airbnb in Booking doma ter ga hkrati s pridom uporabljamo, ko smo v tujini:

»Vem, da dandanes vsi malce postrani gledamo turiste, a hkrati smo tudi mi večkrat oni. In takrat si res želiš, da bi se nekdo malce bolj potrudil, kot pa da samo dobiš ključ na recepciji in greš v tisto generično sobo na 17. nadstropju. Ni vsako oddajanje samo natrpanje nekega stanovanja z Ikeo in potem štetje dinarčkov. Če se delo opravlja vestno in s srcem, potem tudi ti turisti niso več samo turisti, ampak tudi prijatelji.«

Ime projekta: EMMI 4*apartma – adaptacija
Avtor projekta: alto design studio: Nina Eminagić, Mirza Eminagić
Fotograf: Urban Cerjak
Lokacija: Cankarjevo nabrežje, Ljubljana

Leto načrtovanja: 2013
Leto izvedbe: 2013

Površina: 32 m2

Projektanti:
– Gradbene konstrukcije: Matej Dežman
– Elektro instalacije: Božidar Jezeršek
– Strojne napeljave: Peter Linasi

Glavni izvajalec gradbeno obrtniških del: GLM d.o.o.

Notranja oprema:
Kuhinja: id:doma
Keramika: Krisma
Dnevna soba: id:doma
Svetila: Strle svetila
Armature: Moderna d.o.o.

Dobavitelji gradbenih materialov: GLM d.o.o.

Dobavitelj varnostnih sistemov: Elektrotim d.o.o.
Kuhinjski aparati: Bosch
Bela tehnika: Bosch

Napisala: Gaja Golob

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki