Prenova stanovanja v stavbi iz začetka 19. stoletja pomeni proces odkrivanja zgodovinskih slojev in sledenja odtisov prejšnjih stanovalcev. Proces vključuje tudi odločanje o tem, katere zgodbe se bodo v novem interierju razkrile. Sodobno domovanje na Bregu v starem centru Ljubljane po delčkih razkriva svojo preteklost.

Arhitektka Nina Eminagić mi je o postopku prenove in svojih odločitvah povedala naslednje:

»Vedela sem, da vsekakor želim ohraniti duh časa nastanka stavbe in ga spojiti z našim. Brez dvoma smo bili pri stropnih freskah. Te so ostale. Na eni od sten je bil nakazan tudi nekakšen moder vzorec, ki sem ga potem lastnoročno odkrivala ves teden šolskih počitnic, vendar je bilo čezenj nanešenih že preveč drugih slojev, zaradi katerih rezultat ni bil preveč posrečen in sem raje pustila viden le manjši del freske nad posteljo v spalnici. Podrli pa smo del reliefa, ki je bil naknadno narejen nad enim od oken. Podrli smo tudi vse tanke predelne stene, ki so bile narejene naknadno.«

Sam tloris je nepravilnih oblik, arhitekta nista ravnala krivih zidov in sta se odločila pustiti stari geometriji dihati. Na njo sta se navezala z diagonalno postavitvijo kuhinjskega otoka, ki hkrati odpira dostop na nenavaden balkon, ozek prostor med dvema stavbama, nekakšna dilatacija, prekrita z deskami. Pogled iz dnevnega prostora na fasado tako blizu stoječe stavbe, pa tudi odkriti originalni stropni tramovi zopet pričajo o času, ko je ta del mesta nastal.

V interierju se segmenti 19. stoletja povezujejo z modernimi kosi pohištva. Odprt bivalni prostor združuje nevtralne elemente z barvnimi, ki v prostoru ustvarijo poudarek in usmerjajo pogled. Tako je kuhinja izvedena v beli barvi, večina elementov je skrita v steno, rumen žametni kavč nasproti pa izstopa in tvori osrčje prostora. Izčiščena estetika pa ne pomeni zamnjšanja funkcionalnosti. Podest, na katerega je dvignjena postelja, deluje tudi kot velik shranjevalni prostor.

Ambientu se pozna »hands on« pristop arhitektov, vsak kos je skrbno izbran in pozicioniran. Občutek za detajle pa se najbolje kaže v kopalnici, kjer so posamezne plošče skrbno postavljene na način, da se po tleh in stenah marmorni vzorec povezuje in nadaljuje.

Ime projekta: Adaptacija stanovanja na Bregu
Avtor projekta: Alto design studio: Nina Eminagić, Mirza Eminagić
Lokacija: Breg, Ljubljana
Leto načrtovanja: 2017
Leto izvedbe:  2018
Površina: 72,10 m2

Projektanti:
Gradbene konstrukcije: Matej Dežman
Elektro instalacije: Božidar Jezeršek
Strojne napeljave: Peter Linasi

Izvajalci:
Glavni izvajalec gradbeno obrtniških del: GRABUS d.o.o.

Notranja oprema – dobavitelji:
Kuhinja: id:doma
Kopalnica: Interrier Showroom
Keramika: Interrier Showroom
Dnevna soba: galerija Fortuna
Oblazinjeno pohištvo: Paustian
Svetila: Strle svetila, id:doma, vintage
Talne obloge: Interrier Showroom
Armature: Moderna d.o.o.

Foto: Matevž Kosterov

Besedilo: Gaja Golob

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja