IMG_20200215_100311
Arhein: Interier hiše K

Novogradnjo na idilični lokaciji v Starem trgu ob Kolpi sta s svojo zasnovo notranje opreme na višji nivo ponesli Sanja Zvonkovič in Erika Šinkovec iz pisarne Arhein.

Ko sta pristopili k projektu, je bil objekt v zaključni fazi gradnje, položena je bila talna keramika in parket, izvedene so bile tudi že vse instalacije. Tlorisno zato arhitektki hiše nista spreminjali, saj je bila razporeditev prostorov in instalacij po njuni presoju dobro urejena. Posvetili sta se notranji opremi, ki bi čimbolje zadostila edinstvenim potrebam in življenjskemu slogu investitorjev.

Investitorja veliko časa preživita zunaj, zato sta se arhitektki odločili zaključni tlak v pritličju v celoti izvesti v keramiki, ki je praktična glede čiščenja. Nova prebivalca hiše tudi nista želela vključiti preveč kričečih barv, zato v ambientu prevladujejo naravni in nevtralni odtenki. Antracitni kovinski detajli se lepo dopolnjujejo z belino na frontah omaric, naravnimi odtenki hrasta in imitacijo betona. Osrednji poudarek v pritličju, v velikem bivalnem prostoru, predstavlja kamin, okoli katerega kroži življenje v hiši.

Posebno pozornost sta arhitektki namenili osvetlitvi: to večinoma sestavljajo bela reflektorska svetila, ki omogočajo fleksibilnost in osvetlitve pod različnimi koti. V gornjem nadstropju, ob spalnici, je urejena garderoba, ki pa nima naravne osvetlitve; to sta arhitektki rešili z drsnimi vrati iz mat stekla, ki prepuščajo naravno svetlobo.

Arhein:
»Vodilo je bil odprt, zračen prostor s čim manj visečih elementov, ki bi zastirali poglede na prelepo okolico. Največja kvaliteta hiše je ravno lokacija na kateri stoji. Investitorji veliko časa preživijo zunaj, ko so v hiši, pa si želijo stik z naravo, kar omogočajo velike okenske površine v pritličju. V osnovi je bila hiša dobro sprojektirana, zato nismo imeli veliko težav pri opremljanju. Oprema je zaokrožila celoto, ni pa preveč vpadljiva, da bi s tem odvračala pozornost od okolice.«

Ime projekta: Interier hiše K, Stari trg ob Kolpi
Investitor: zasebni
Fotograf: arhiv biroja
Lokacija: Stari trg ob Kolpi

Leto načrtovanja: 2018-2019
Leto izvedbe: 2019

Površine:
Klet (m2): 33 m2
Pritličje (m2):   75 m2
Nadstropje (m2): 75 m2

Projektanti: ARHEIN, Sanja Zvonković s.p.
Sanja Zvonkovič, univ. dipl. inž. arh. in Erika Šinkovec, mag. inž. arh.

Arhitektura: Spina Novo Mesto d.o.o.
Izvajalci: Mizarstvo Šporar, Janez Šporar s.p.

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki