00
Peticija: S.p. v izrednih razmerah

Kako nenadna kriza premeša običajna družbena razmerja? Na prvi pogled jih povsem spremeni: običajno javno življenjenje je ustavljeno, ulice so prazne, ustanove zaprte, delo pa se je preselilo v spalnice in dnevne sobe po vsej državi. V veliki meri se te dni plete zgodba o solidarnosti in razumevanju osebne odgovornosti, ki seže onkraj osebne ogroženosti. Zdi se, da smo po desetletjih puhlic o triumfu zasebnega nad javnim naenkrat v situaciji, ko vsi čutimo, da smo del iste družbe, po vsej državi in po vsem planetu. In to kljub temu, ali pa ravno zato, ker te družbe nimamo pred očmi, ker se ne manifestira na pločnikih in trgih, v lokalih ali predavalnicah, v pisarnah in na avtobusih, in ker smo se zato morda zavedli, da družba ni samoumevna.

Po drugi strani pa vsako izredno stanje samo še bolj izčrta že obstoječe nepravičnosti in spregledane kategorije ljudi. Izredni ukrepi so spisani na hitro in z mislijo na večino prebivalstva in ekonomije. Bolje rečeno, z mislijo na najbolj uveljavljene oblike zaposlitev in dela, dnevne rutine in navade, čeprav te morda že dolgo ne predstavljajo večine. Med najbolj prizadetimi, ki so zaenkrat izviseli iz predvidenih urgentnih ukrepov, so samostojni podjetniki, samozaposleni v kulturi in drugi, ki so vsaj na papirju obenem svoj delodajalec in delojemalec.

Pobudniki »Apela Vladi Republike Slovenije za pomoč samozaposlenim zaradi posledic epidemije koronavirusa« opozarjajo, da je samozaposlenih v Republiki Sloveniji že več kot 12% delovnega prebivalstva oziroma okrog 100.000 oseb. Pobudniki za obdobje od 1. 3. do konca epidemije predlagajo naslednje urgentne ukrepe:

  1. Oprostitev plačila obveznih prispevkov za socialna zavarovanja

Samozaposleni naj bodo oproščeni plačila obveznih prispevkov za socialna zavarovanja v višini zakonsko določene minimalne postavke.

  1. Pomoč tistim, ki so nenadoma ostali brez dela

Nekateri samozaposleni so ostali povsem brez sredstev za preživetje in potrebujejo pomoč.

Če želite podpreti peticijo s pozivom Vladi RS k urgentni ureditvi spregledanega področja dela, jo na tej povezavi podpišite čim prej!

Miloš Kosec

Mailchimp brez napisa

Povezani članki