1
Arhein: Stanovanje Situla

Stanovanje v Novem mestu, ki se spogleduje s tradicijo, a to počne na neprisiljeno sodoben način, sta oblikovali Sanja Zvonkovič in Erika Šinkovec iz arhitekturne pisarne Arhein.

Stanovanje je sicer namenjeno oddajanju, kar je do neke mere tudi zaznamovalo njegovo zasnovo. V osrčju Novega mesta, v spomeniško zaščiteni stavbi, sta se tako avtorici notranje opreme odločili za iskanje občutljivo ravnovesja med sodobnim in klasičnim, ki bi kratkotrajnim najemnikom polepšal obisk. Velik del prenove je zajemala odstranitev starih predelnih sten in razmislek o novi razporeditvi prostorov, ki bi bolje ustrezali potrebam uporabnkov. Arhitektki sta s predelno omaro rešili vhod, ter nekdanji vstopni prostor oziroma hodnik povezali z osrednjim bivalnim delom. Na ta način prostor ostaja ločen v smiselne sklope, hkrati pa je bolj odprt in pretočen.

Po odstranitvi predelnih sten se je izkazalo, da je v obstoječem parketu, ki sta ga investitorja želela obdržati, reže na mestih, kjer ga je prej prekinjala stena. Sodelovanje z odličnim parketarjem pa je rešilo tudi to zagato in razlike med starim in novim v podu skorajda ni opaziti, pravita arhitektki. To velja tudi za preostalo notranjo opremo: združevanje nevtralnih barv s tradicionalnimi oblikovnimi prvinami, ter po drugi strani izčiščenih minimalističnih oblik s prijetnimi rustikalnimi teksturami so stanovanje navdahnile z domačnostjo, ki pa diha s sodobnim svetom.

Še ena v seriji vzornih prenov stanovanj za oddajo, ki smo ji v zadnjem obdobju priča po vsej Sloveniji.

 

Sanja Zvonkovič in Erika Šinkovec:

Lastnika stanovanja, ki sicer živita v Londonu, sta nas najela za prenovo staro meščanskega stanovanja v novomeškem mestnem jedru, ki se nahaja v spomeniško zaščiteni stavbi v neposredni bližini Glavnega trga. Njuna želja pri prenovi je bila ohraniti dušo prostora in s prenovo doseči čim boljši spoj starega z novim. Ker stanovanje ni namenjeno bivanju družine, ampak oddaji v najem, kjer ciljata predvsem na poslovne uporabnike in tiste, ki jim je tak stil opremljanja blizu, ni bilo potrebe po dveh spalnicah. Namesto tega smo ohranili obstoječe gabarite spalnice, ki je s prenovo postala le bolj izkoriščena. Preostali del stanovanja pa je zahteval tehten premislek o njegovi izrabi in za naju je bil precejšen izziv kako v prostor umestiti kuhinjo, jedilnico, dnevni kotiček in predsobo. Z rušenjem obstoječih nenosilnih sten in pametno zasnovo notranje opreme nama je uspelo v prostor umestiti vse kar sta naročnika od naju zahtevala.

 

 

Ime projekta: Stanovanje Situla
Projektanti: ARHEIN, arhitektura in oblikovanje Sanja Zvonković s.p. (SANJA ZVONKOVIČ, univ. dipl. inž. Arh., ERIKA ŠINKOVEC, mag. Inž. Arh.)
Investitor: Zasebni
Fotograf: Katja Avbar (Katja & Simon Photography)
Lokacija: Novo mesto
Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe: 2018
Površine: 50 m2

Izvajalci:
Keramika – Keramičarstvo Bojan Bevc
Parket – Parketarstvo Novak
Strojne instalacije – Instalacije Gradisar
Električne instalacije – Elmon Elektroinstalacije, Mitja Hrovat
Omet – Slikopleskarstvo Boris Pakar
Rušitve, estrih – Zidarstvo, Fasaderstvo, Tesarstvo Anton Hrastar
Predelni zidovi – HALO Knauf, Rok Groznik
Oprema – Mizarstvo Boštjan Sitar s.p.

Dobavitelji keramike: Arhiker d.o.o.

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki