05
Arhitekti Počivašek Petranovič: Erjavčeva

Nekaj slovenskih birojev smo povprašali, kateri je tisti njihov neuresničen projekt, ki bi bil po njihovem mnenju ključen za bolj trajnostno družbo prihodnosti.

Arhitekti iz pisarne Arhitekti Počivašek Petranovič so izbrali projekt Erjavčeva. Gre za večstanovanjski objekt v središču Ljubljane, ki predstavlja razmislek o načelih kakovostnega bivanja v mestu. Hkrati pa bi objekt na smiseln način zapolnil lokacijo, ki že dolga leta sameva.

“Sodoben objekt na izjemni lokaciji ob Erjavčevi cesti se s svetlimi stanovanji odpira v okolico – proti Trgu republike, proti gradu ter v manjši park – redek privilegij bivanja v centru mesta. Hkrati nudijo stanovanja – na utesnjeni lokaciji med obstoječimi objekti – potrebno zasebnost doma. Objekt ima zato dve fasadi – zunanjo, urejeno fasado »anonimnega« stanovanjskega bloka v katerega je vstavljena mehka notranja fasada »individualnih« stanovanj. Med obema fasadama se vije »medprostor« – pokrit balkon.

Zunanja fasada pripada mestu – iz litega vidnega betona deluje sodobna in tektonska, z urejeno fasadno mrežo ter barvo se umešča med okoliške stanovanjske objekte, z globoko – plastično – fasado in sencami pa je celo nekoliko klasična. Razkrito je, kako je objekt sestavljen – armiranobetonska fasada je hkrati konstrukcija. Zelena barva fasade – pigment dodan vidnemu betonu – pa izhaja iz barvne študije okoliških objektov.”

Bivanje v mestu je vedno pogojeno z iskanjem ravnovesja med zasebnim in javnim. Projekt Erjavčeva je primer, kako lahko ti dve skrajnosti soobstajata.

“Pred objektom je manjši park – vanj so usmerjena vsa stanovanja. V parku se ohranijo obstoječa kvalitetna drevesa, uredi se odprta učilnica, površine za rekreacijo in prostor za igro. Preko parka je dostopna pot, ki povezuje vhod v objekt preko parka z obodnimi pešpotmi. Ohranjena (obstoječa) drevesa v parku in drevored ob Erjavčevi predstavljajo dodatno kvaliteto bivanja v zelenju centru mesta.”

Arhitektura: Arhitekti Počivašek Petranovič
Projektna ekipa: Davorin Počivašek, Urban Petranovič, Aleksi Vičič, Urša Gantar, Astrid Magajna, Sara Škarica

Lokacija: Ljubljana
Površina: 1815m2
Leto: 2019

Podprite Outsider z naročilom!

 

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki