0 TA NAJ BO NASLOVNA-web
Arhitekti Počivašek Petranovič: Kontrasti v belem

Najbolje, kar se lahko zgodi pri obnovi, je, da obnovljen prostor postane prazna, bela stran in da lahko, kdorkoli že pač biva v njem, začne na novo. Trdim, da je obnovljeno stanovanje pod Ljubljanskim gradom poleg tega tudi stanovanje s karakterjem. Star omet je kot spomin, odbit stran. Odkrita konstrukcija masivnega zidu je na sveže prebeljena. Površina konstrukcije ni higienično izravnana s kitom, pač pa tvori zanimive naključne štukature.

Toda opeke in kamni historične konstrukcije, čeprav iz 17. stoletja, ne ustvarjajo zgodovinskega občutka. Vnešeni materiali, začenši z brušenim estrihom, so sodobni. Oprema je – brez velikih presenečenj, ko gre za arhitekturni biro Počivašek Petranovič – točno prava: Perovičeva svetilka Funnel, pohištvo Enza Marija iz kataloga »Autoprogettazione« oz. »naredi si sam«, del pohištva so tudi lesene »škatle«, v katere so umeščeni servisi: dve kopalnici in kuhinja. Potem pa so tu še vzmetnica na paletah, starinska zofa in nadometna električna napeljava, ki s tehniko kontrasta še poudarijo sodobnejše ali elegantnejše kose. In nazadnje (… fanfare …) bele zavese.

Fokus, kot pravijo v biroju Počivašek Petranovič, je bil naslednji: iz temnih in majhnih sob z majhnimi okni, ki spominjajo na mračne srednjeveške cele, narediti svetle bivalne prostore. Svetloba je najboljši arhitekturni material in v stanovanju s segmentnimi polkrožnimi loki in drugimi krivinami je to zanjo pravcati poligon. 

Nepričakovano je, da oboki, katerih edini namen je, da držijo čim več teže, izgledajo kot zmečkan papir. Stanovanje je polno kontrastov med romantiko in industrijo. Vsebuje hrapavo, grobo površino kamna, pa tudi v gladki videz teraca zglajen estrih. V njem so bele, nežne, prosojne zavese, pa tudi industrijske palete. Splošni občutek v stanovanju je miren in sanjav, tloris pa je razumen in prilagodljiv; dve kopalnici omogočata iz stanovanja narediti dve ločeni enoti.

Ime projekta: Stanovanje pod gradom
Avtor projekta: Arhitekti Počivašek Petranovič: Davorin Počivašek, Urban Petranovič, Astrid Magajna, Andreja Ajlec
Lokacija: Ljubljana

Leto načrtovanja: 2020
Leto izvedbe: 2022
Površine: 82 m²

Besedilo: Anja Trobec
Fotografije: Urban Petranovič

Mailchimp brez napisa

Povezani članki