IMG_9809
Arhitekti Počivašek Petranovič: Stanovanje Ob bregu

V centru Maribora, na levem bregu Drave, so arhitekti Počivašek Petranovič obnovili stanovanje iz devetdesetih let. Na naši spletni strani smo že predstavili nekaj del biroja Počivašek Petranovič: prenovo stanovanja Mesarska, nerealiziran projekt Erjavčeva in Dom zaščite in reševanja v Trzinu. Tokrat smo obiskali stanovanje Ob bregu. 

Stanovanje bi vam bilo všeč, če imate enako radi minimalizem in nasičenost. Če imate radi globoke sence in razkošno svetlobo. Bilo bi vam všeč, če enako radi gledate Rudolfa Olgiatija in Luisa Barragána. Biro Počivašek Petranovič dokazuje, kako se nasprotja lahko dopolnjujejo. 

Arhitekti so mi zaupali, da je obnavljati težko, kadar so stanovanja generična, saj ni ničesar bistvenega narobe in se ne moreš opreti na kakšno pomanjkljivost.

To stanovanje se je transformiralo, da se bolj ne bi moglo. Prej je bilo stanovanje estetsko indiferentno, sedanje stanje pa spreminja ustaljeno razumevanje bivanja.

Stanovanje je dom za eno osebo, zato prostor ni več ločen na več majhnih sob; arhitekti so v spodnjem nadstropju združili tri manjše sobe v veliko spalnico in delovni prostor. Prostori so ločeni z minimalno razliko; zrak potuje skozi posamezne funkcionalne sklope, ločuje jih vzidano pohištvo. Končen rezultat so prostorska telesa, ki delujejo, kot da so bila izrezana iz prvotne gmote, ali pa osnovne geometrijske figure, sestavljene skupaj. 

Isti oblikovalski princip se ponavlja v vsakem prostoru. V spalnici se to kaže kot zid, ki je pravzaprav omara in pregrajuje spalnico in predprostor/garderobo. Kuhinja je vzidana in malone nevidna, izdajajo jo le kuhinjske fronte, primerno poravnane z ometom. Kjer se rabi prostor za spravljanje, je temu namenjena zidna niša za drva, za knjige, namesto nočne omarice …, tudi ognjišče je le niša v večfunkcionalni celici. Če predmet ni vgrajen, še bolj izstopa, tudi če ta ne bi bil del klasičnih ali sodobnih oblikovalskih kosov, kar pa po navadi je.

 

Subtilen oblikovalski princip, na katerega sta me opozorila arhitekta, so principi teras: kot omenjeno, prostori niso formalno ločeni med sabo, dnevno bivalni prostori so ločeni z nivoji; če je kuhinja in jedilnica na eni koti, je dnevna soba stopnico višje. Dnevno sobo in zunanjo teraso ločuje nov nivo. Terasa je podaljšek dnevne sobe z v les odetimi sodobnimi nujami: savno, jaccuzzijem in dvignjeno zelenjavno gredo. Formacija prostora udejanja vrednost zavetja in svobode – doma.

Prenova je zanimiva tudi likovno. Uporabljene so bogate barve: rdeča, smaragdna in skrilasto modra. Barve na velikih površinah v spomin prikličejo poznega Le Corbusierja in modernizem. 

 V Mariborski obnovi so različne barve indeks posameznih sklopov, kot pravita arhitekta: »Servisni del zgornje etaže in kuhinja se poenoti s poliuretansko talno oblogo v bogati modri barvi, dnevna soba je tekstilna v  temno rdeči.« Terasa je vsa v leseni oblogi, ki je seveda svoja barva, potem je tu bogata zelena pri ognjišču itd. 

Kar torej razdeljuje prostor, je tekstura in višinske razlike; razločitev na označevalnem nivoju je edina potrebna. Takšne vrste razločitev je skorajda bolj izrazita kot dejanska pozidana ločitev, kakršna je bila pred prenovo. Je preplet razlikovanj, brez dejanske razločitve – razločitev zmeraj samo nakazuje, kar čute bolj ostri. Pred prenovo so bili prostori razločeni, a drug drugemu in hkrati vsem drugim enaki. Končen rezultat je izrazito čutne vrednosti, poklon figuralni arhitekturi.

Nadstropje

Pritličje

 

Ime projekta: Stanovanje ob bregu
Avtor projekta: Arhitekti Počivašek Petranovič (Davorin Počivašek, Urban Petranovič, Žan Krivec)
Investitor: privatni
Lokacija: Maribor
Leto načrtovanja: 2020
Leto izvedbe: 2021
Površina: 109 m²

Glavni izvajalec gradbeno obrtniških del: Sokpro d.o.o.
Svetila: Vertigo Bird
Sanitarna oprema: Pertot
Notranja oprema: Kubus, Id doma

Fotografije: Urban Petranovič
Vizualizacije: Arhitekti Počivašek Petranovič

Besedilo: Anja Trobec

Mailchimp brez napisa

Povezani članki