11 stanovanje radovljica - arhitekti počivašek petranovič - foto urban petranovic -1-web
Arhitekti Počivašek Petranovič: Stanovanje Radovljica

Večstanovanjska stavba iz 90. let v Radovljici je bila zasnovana v duhu poznega postmodernizma, z močnimi geometrijskimi oblikami in interpretacijami klasičnih arhitekturnih elementov. Vogal stavbe je poudarjen z osemkotnim rizalitom, ki se v vrhnji etaži zaključi s pokrito teraso z razgledom proti Julijskim Alpam. Ta pripada stanovanju, ki so ga prenovili Počivašek Petranovič arhitekti.

Pri snovanju prenove so arhitekti prepoznali dve osrednji kvaliteti stanovanja: tlorisno zasnovo in omenjeni pogled na gore. Tlorisno zasnovo so posodobili: z minimalnimi rušitvami so predhodno ločeni dnevno sobo in kuhinjo z jedilnico povezali v en celovit, svetel in odprt prostor, povezan s teraso.

Drugo vodilo prenove je bilo izhajati iz konteksta, ki ga v tem primeru definira postmodernistični izraz stavbe. Namesto da bi v izpraznjeni okvir vstavili generičen sodobni interier, so se odločili, da ustvarjalno poudarijo in reinterpretirajo značilno geometrijo prostorov, ki stanovanju daje karakter. To izraža na primer poševna postavitev vrat in prav tako diagonalna orientacija nosilnega stebra na vogalu porušenih sten.

Osrednji element v dnevnem prostoru združuje funkcijo kuhinjskega otoka in mize v eni potezi, izdelani v carrarskem marmorju. Iz izbire tega materiala izhaja tudi materialna in barvna paleta, s katero so poenotili in obenem poudarili izrazito geometrijo prostora in je omejena na dva osnovna materiala z različnimi obdelavami: kamen in les (naravni, barvani in beljeni). Tako so v prostoru vzpostavili umirjeno barvno shemo, na kateri pride do izraza vsak barvni predmet, ki ga lastnik želi postaviti na ogled.

Arhitekti so po meri oblikovali tudi ‘družino’ treh različnih vitrin: nizko za televizijski zaslon, podolgovato za knjige in visoko za posodo in kozarce. Oblikovane so kot male arhitekture, s poudarjeno tektoniko izraza – pokončne palice nosijo horizontalne plošče, ‘nošeni’ obod pa tvorijo zasteklitve in polne stranice.

 

Tloris prej in potem

 

Ime projekta: Stanovanje Radovljica
Avtor projekta: Arhitekti Počivašek Petranovič; Davorin Počivašek, Urban Petranovič, Andreja Ajlec
Lokacija: Radovljica


Leto načrtovanja: 2022
Leto izvedbe: 2022

Površine skupaj: 77 m² neto

Foto: Urban Petranovič
Napisal: Luka Jerman

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki