ormoz_13-urejena
Arhitektura Curk: Psihiatrična bolnišnica Ormož

 Da bi izboljšali počutje zaposlenih in obiskovalcev, so se v Psihiatrični bolnišnici Ormož odločili prenoviti vstopne prostore in pisarne v pritličju njihove stavbe. Projekt prenove so izpeljali pri Curk Arhitekturi .

Naloga je obsegala prenovo pritličja in opremo avle s čakalnicami, prostora s kavomati in treh pisarn. Že pred začetkom sodelovanja z arhitekti so naročniki začeli z odstranjevanjem poliranega rdečkastega travertina, ki je nekdaj označeval vse ugledne javne stavbe: banko, trgovine, bolnišnice ipd. Arhitekti so nadaljevali s ‘čiščenjem’ prostora: demontirali so vso opremo razen spuščenih stropov, ki so ostali na željo naročnika. Prenovo je vodila želja po sodobnejšem značaju prostorov, po odprtosti in svetlosti. Prav zato so se arhitekti odločili tudi, da bodo v svoj projekt umestili čim manj različnih elementov.

Poleg arhitekturnega dela prenove je naloga obsegala še poenotenje obvestilnih in opozorilnih tabel. Skupaj z naročnikom so se odločili za barvno paleto, ki zaznamuje prostor: temno sivo, modro in rumeno. Prostori tako delujejo svetlo in pregledno, posamezni barvni poudarki pa jih delajo živahne in spodbudne. Posebno pozornost so arhitekti namenili izbiri različnih vrst stolov, ki so tudi prevladujoči elementi opreme: stoli v čakalnici, navadni stoli in počivalniki. Omeniti velja še tapeto Čiv čiv slovenske oblikovalke Anke Štular, ki krasi steno v prostoru s kavomati.

Curk Arhitektura:

Pred slabimi tremi leti je Psihiatrična bolnišnica Ormož dobila novega direktorja, ki si je za svoj štiriletni mandat zadal izboljšanje odnosov v kolektivu. Novi direktor bolnišnice s sodelavci je razumel, da na zadovoljstvo zaposlenih ne vplivajo le medsebojni odnosi v kolektivu, temveč tudi prostor, v katerem se vsi skupaj nahajajo, družijo in delajo. To zavedanje je bilo prvi korak k uspešni prenovi prostorov bolnišnice.”

Ime projekta: Oprema avle in pisarn vodstva bolnišnice
Investitor: Psihiatrična bolnišnica Ormož
Fotograf: Nika Curk
Lokacija: Psihiatrična bolnišnica Ormož
Leto načrtovanja: 2020
Leto izvedbe: 2020
Površine: 400 m2
Projektant: Curk arhitektura d.o.o.; Ajda Racman mia, Jožica Curk udia
Izvajalci: Orion intertrade d.o.o., Mizarstvo Branko Hribar s.p.

Besedilo: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki