Hiša v Sonorski puščavi v Arizoni izrašča iz okoliškega terena in s svojimi velikimi odprtinami okvirja poglede na vse strani odprtega obzorja.

Studio Rick Joy je v Arizoni v ZDA zasnoval hišo za par, ki se s štirimi monolitnimi vogali iz zbite zemlje trdno sidra v valovito puščavsko pokrajino. Tujost oglate stavbe v naravnem okolju še poudarjajo elementi iz jekla in stekla. Kljub temu se hiši uspe presenetljivo dobro povezati z lokalno avtentičnostjo. Hiša Adobe Canyon House na eni strani z debelimi stenami iz zemlje nudi varno zavetje in intimo, na drugi pa s številnimi odprtinami okolico povezuje z notranjostjo.

Z monolitnimi stenami, ki jih prekinjajo odprtine, hiša od daleč spominja na starodavno ruševino. Znotraj volumna, ki je na prvi pogled videti kot en sam velikanski kos zbite zemlje, je izdolben križni tloris: vsi bivalni prostori so nanizani ob dveh križajočih se oseh, ki tam, kjer se iztečeta v fasado, to tudi prebadata. Križnost tlorisa znova učinkuje kot znamenje človeške prisotnosti v ‘divjini’, v kontinuiranem nezaznamovanem prostoru: hiša v krajino vnaša red, kot bi vanjo postavila izhodišče koordinatnega sistema.

Ime projekta: Adobe Canyon House
Lokacija: Patagonia, Arizona, ZDA
Leto izvedbe: 2005
Arhitektura: Rick Joy Architects INC (Studio Rick Joy)
Vodilni arhitekt: Rick Joy
Ekipa: Rick Joy, Andy Tinucci, Cade Hayes, Mark Mishmash, Juliet Spertus, Verginie Stanley

Konstrukcijski inženir: Harris Engineering
Zbita zemlja: Rammed Earth Development
Glavni izvajalci: Rick Joy Architects
Steklo: Romanoski glass
Vrata: Parson’s Steel Erectors

Fotografije: Bill Timmerman

Besedilo: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja