1
Real Engineering: Hiša Bale, bale

Bale, bale? V kostelskem narečju to pomeni “Pridi, pridi!”. Arhitekta Rok Klajnšček in Grega Tramte sta zasnovala hišo, ki vabi k obisku.

Hiša stoji na kamnitem podstavku v dolini reke Kolpe. Krita je s skodlami, natančneje z macesnovimi skodlami, tudi fasada pa je zunaj odeta v vertikalne macesnove letve. Hiša z veliko streho in globokimi napušči deluje varno in zaščitniško, kot streha, pod katero se je mogoče počutiti doma, velike odprtine v fasadi pa vabijo v njeno zavetje. Če je zunanjost hiše arhetipsko topla, lesena, pa je notranjost, ki so jo opremili v podjetju Fiera, svetla, zračna in sodobna.

Dihotomija med notranjostjo in zunanjostjo izraža dve načeli, ki obvladujeta sodobno stanovanjsko arhitekturo: vračanje k tradiciji in doseganje sodobnih standardov bivanja. Hiša Bale, bale na elegantin način združuje oboje. V notranjosti osrednji prostorski poudarek sredi svetlega interierja predstavlja črn kamin, ki s svojo višino dobesedno nastopa kot ‘steber doma’. Osrednji dvovišinski bivalni prostor je odprt in svetel, spalnice na galeriji so intimnejše, a kljub temu ponujajo dobro povezavo z okoliško naravo.

Ime projekta: Bale, Bale
Fotograf: Nik Grmovšek
Lokacija: Kuželj

Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe: 2019

Pritličje (m2): 46,65
Nadstropje (m2): 25,55

Arhitektura: REAL ENGINEERING d.o.o., Rok Klanjšček, Grega Tramte
Notranji design: Fiera d.o.o., Nena Grmovšek, Nik Grmovšek
Gradbene konstrukcije: Miran Osterman u.d.i.g.
Elektro instalacije: Primož Soklič, d.i.e.
Strojne napeljave: Matjaž Zemljič u.d.i.s.

Izvajalci:
Skodlarstvo Koželj izgradnja lesenega montažnega objekta ter lesene fasade objekta Grgorinič d.o.o., okna in vrata M-Sora d.d., notranja vrata Planet Plus d.o.o., kamnoseška dela, Marmor Hotavlje d.o.o., Elektro Lavrič d.o.o., Instalacije Knaus d.o.o., Mizarstvo Meznarič d.o.o. finalna notranja dela Togras d.o.o., keramika Vistra d.o.o., Parket MARAMO d.o.o., Kamini Kočevar d.o.o., Svetila Strle, Intralightening, Žakelj d.o.o.

Zunanja ureditev: Trend vrtovi s.p.

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki