Work of the AKTC in Kabul 2018
Arhitektura iz zemlje: Chihilsitoonski vrtovi, Kabul

Prenova in revitalizacija vrtov s pripadajočimi stavbami v javni park v Kabulu. Novi objekti so izvedeni iz zbite zemlje.

 

Nekdanji kraljevi vrt iz 19. stoletja je nekaj časa služil kot protokolarni objekt za državniške obiske – med drugim sta ga obiskala tudi ameriški predsednik Eisenhower in sovjetski premier Hruščov. V začetku 90. let prejšnjega stoletja so bili vrtovi hudo poškodovani v notranjih konfliktih. Zadnja tri desetletja je bilo območje opuščeno in prepuščeno propadanju, leta 2015 pa je Aga Khan Sklad za kulturo začel z obsežnimi deli. Vrtove so prenovili in dopolnili s skoraj 11.000m2 dodatnih površin v objektih iz zbite zemlje. Sklad Aga Khan je od svoje ustanovitve leta 2002 prenovil okoli 140 primerov zgodovinske dediščine v Afganistanu, vendar Chihilsitoonski vrtovi predstavljajo njihov najobsežnejši projekt doslej.

 

 

Kabul je s prenovo pridobil izjemne površine, namenjene preživljanju prostega časa, športnim in kulturnim aktivnostim. Arhitekti so ohranili glavno zgodovinsko vzdolžno os vrtov, na novo pa so uredili omrežje poti in zasejali skoraj 500 novih sadik dreves. Med vrtovi so urejene športne površine, v novih objektih iz zbite zemlje pa garderobe in tuši. V drugih novih objektih domujejo še razstavna dvorana, avditorij, center za obiskovalce in večnamenski center v obnovljeni palači sredi vrtov. V park pa so bili integrirani tudi kioski, restavracije in prodajalne z ulično prehrano, vse z namenom, da bi vrtovi ponudili celovit prostor za preživljanje prostega časa ter privabili tako meščane Kabula kot tuje obiskovalce.

Arhitektura: Aga Khan Sklad za kulturo
Pozidane površine: 10200 m²
Površina zemljišča:124,000.0 m2
Leto izvedbe: 2018
Fotografije: Simon Norfolk / AKTC
Konstrukcije:Arash Boostani
Krajinska arhitektura:Planning Partners, South Africa
Nadzor: Cobold Engineering & Construction, Afghanistan
Izvajalci: Aga Khan Trust for Culture
Donator: Nemško zunanje ministrstvo & KfW Development Bank
Lokacija:Kabul, Afganistan

 

Podprite Outsider z naročilom!

 

 

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki