V letošnjem letu zaključeni projekt Anandaloy v Bangladešu, ki je zgrajen iz zemlje, je prejemnik prestižne nagrade Obel Award za leto 2020 v višini 100.000,00 €.

Anandaloy v bengalskem dialektu pomeni prostor globokega veselja. Arhitektka Anna Heringer objekt opiše kot ‘plešočo hišo’: namesto, da bi sledile preprostemu pravokotnemu tlorisu, njene stene plešejo, okoli stavbe pa se ovija klančina, ki je edina daleč naokrog. V spodnji etaži objekta je namreč urejen terapevtski center za gibalno ovirane. V Bangladešu so invalidni posamezniki še vedno močno stigmatizirani, invalidnost pa je široko razumljena kot posledica slabe karme iz preteklih življenj. Objekt zato ponuja miren in varen prostor za srečevanje in izvajanje terapij, ki je razdeljen na javnejše in intimnejše predele. V zgornjem nadstropju pa domuje tekstilna delavnica, ki sta jo skupaj z lokalno nevladno organizacijo Dipshikha ustanovili Anna Heringer in Veronica Lang. Delavnica ob ohranjanju tradicionalnih tekstilnih tehnik ponuja možnost zaslužka ženskam iz vasi, ki se v iskanju boljšega življenja sicer množično izseljujejo v mesto.
»Ta projekt preizkuša meje mojega dela. Vsekakor se dojemam kot arhitektko, a hkrati tudi kot socialno delavko in aktivistko,« pravi Anna Heringer.

Uporabljena tehnika zemeljske gradnje ne potrebuje opaža, stene pa so zato lahko ukrivljene in organsko objemajo prostor. Konstrukcijo podpira tudi bambus. Poleg izjemne dostopnosti zemlje in nizke cene je bilo pri gradnji pomembno tudi to, da izvedba stavbe iz zemlje vključuje celotno skupnost. Pri gradnji so tako pomagali vsi: mladi in stari, gibalno ovirani, moški, ženske in otroci. »Zdelo se mi je pomembno pokazati, da lahko dvonadstropne stavbe gradimo z zares omejenimi surovinami,« pojasni Anna Heringer. »Zemlja ni le blato – je resničen gradbeni materialvisoke kakovosti, ki ga lahko uporabimo za gradnjo zelo natančno načrtovanih stavb – ne le majhnih koč, temveč tudi velikih struktur in celo javnih stavb.«

Izvedba: 2017-2020
Lokacija: Rudrapur, Dinajpur, Bangladeš
Tipologija: Skupnostni center, delavnica
Velikost: 253 m2
Avtorji arhitekture: Studio Anna Heringer
Naročnik: Dipshikha Bangladesh
Fotografije: Kurt Hoerbst, Stefano Mori

Besedilo: Ajda Bračič

Arhitektura Anne Heringer tudi na naslovnici in v vsebini Outsider #23: Zemlja.

Outsider #23: Zemlja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja