ucilnica1
Kako urediti domačo učilnico?

Da bi lahko otroci tudi doma učinkovito in nemoteno sledili učnemu programu, jim zagotovimo prostor, kjer se bodo počutili udobno in motivirano. Učenje od doma prav tako kot tudi delo od doma ni optimalno, in za mnoge predstavlja izjemno breme. A če upoštevamo nekaj enostavnih načel, bomo še tako majhen prostor lahko začasno spremenili v primerno domačo učilnico.

Dovolj svetlobe
Dnevna svetloba je ključna za kakovostno bivanje, njen pomen pa je še toliko bolj izražen pri dejavnostih, ki zahtevajo dolgotrajno zbranost. Poskusimo otroku zagotoviti mesto v domu, kjer je nivo dnevne svetlobe primeren za delo – ob oknu ali na dobro osvetljeni površini. Tudi za to, da se pouk odvija večinoma dopoldan, obstaja razlog. Takrat je namreč dnevna svetloba najprimernejša za koncentracijo mladih ljudi. Poskusimo enako rutino vzdrževati tudi doma: modra jutranja svetloba bo otroku pomagala pri delu.

Za zbranost je ključna dnevna svetloba. Arhitektura Curk: Ekohiša BIC

Curk Arhitektura: Ekohiša BIC

Ustrezna drža
Vsakdo nima možnosti, da bi za svojega otroka oblikoval poseben kotiček z ergonomskim pohištvom, primernim za sedeče učenje, a če se nam ta možnost ponuja, jo le izkoristimo. Na trgu je prisotnih več ponudnikov kakovostnih miz in stolov za otroke, ki bodo poskrbeli za zdravo držo med učenjem. Če razpolagamo s standardnim pohištvom, poskrbimo za to, da se otroku ne bo treba pretirano sklanjati nad mizo in da bo položaj hrbtenice med sedenjem ustrezen. Večkrat ga opomnimo na to, da naj med dolgotrajnim sedenjem izvaja raztezne vaje, prav kot v šoli pa organizirajmo tudi odmor, med katerim se razgibamo.

Otroška soba z delovnim kotičkom. GAO Arhitekti: Stanovanje Mivka

GAO arhitekti: Stanovanje Mivka

Odsotnost motenj
Če je le mogoče, domačo učilnico uredimo na kraju, ki je izoliran od motenj v domačem okolju, kot je denimo televizija. Prav tako poskrbimo, da je okolica delovne površine pospravljena in da v njej ni obilice predmetov, ki bi lahko prevzeli otrokovo pozornost. Vsak predmet, ki ga otrok uporablja pri učenju (zvezki, knjige, ravnila, prenosni računalnik in podobno) naj ima tudi svoje mesto, kamor ga lahko hitro in enostavno pospravimo. Otroka privadimo, da mora biti delovna površina vedno prosta in pripravljena na uporabo.

Delovna površina naj bo urejena in čista. Od-do arhitektura: Hiša TJ

Od-do arhitektura: Hiša TJ

Pregleden urnik
Tudi če si ne moremo privoščiti, da bi uredili stalno domačo učilnico, naj pouk od doma vedno poteka na istem mestu (tudi če je to otrokova soba ali pa stol za jedilno mizo). Kraj učenja lahko enostavno zaznamujemo tako, da na steno obesimo urnik. Ta naj bo razdeljen v jasne in pregledne sklope. Urnik bo tako služil dvojnemu namenu: poleg označevanja stalnega kraja učenja, kar bo pripomoglo k otrokovi zbranosti, bo predstavljal referenčno točko za preverjanje strukture dneva.

Ne pretiravajte s pripomočki
V želji, da bi otroku zagotovili optimalno okolje za delo od doma, nas lahko hitro zanese v pretirano skrb: morda si želimo, da bi lahko domačo učilnico opremili prav z vsemi rečmi, ki jih otrok uporablja v šoli. Ne zasičimo prostora z učnimi pripomočki, ki bi ustvarjali kaotičen in nepovezan prostor. Raje se osredotočimo na nekaj kakovostnih in nepogrešljivih predmetov. Okolica delovne površine naj raje ostane pregledna in odprta. Za pomoč pri učenju lahko uporabimo mnogo reči, ki jih že imamo doma, šolanje na domu pa bo na ta način postalo še nekoliko bolj vznemirljivo.

Naslovna fotografija: Vrtec Pedenjped

Okrogli svet v malem: Vrtec Pedenjped

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki