03
Od-do arhitektura: Hiša TJ

Kakšna je tipična slovenska hiša? Je dvokapnica z vrtom. Ima dobrih 100 kvadratov, kavč in televizor, leseno pohištvo in parket. V nadstropju so spalnica in otroške sobe. In veliko omar, da lahko ob obisku gostov deluje pospravljeno. Zidovi te slovenske hiše so že stali, ko sta k projektu pristopila Matic Škarabot in Aleš Žmavc ter se lotila interierja.

Arhitekta sta s svojo zasnovo tipičen slovenski interier prenesla v današnji čas, s tem pa sledila naročnikovi želji po brezčasni, a hkrati domačni opremi. Nevtralno barvno paleto sta skupaj sešila z lesom, ki predstavlja rdečo nit projekta. Leseno stopnišče, ki bivalni del hiše ločuje od servisnega, sta deloma zaprla z lesenimi lamelami – elementom, ki se kot tema pojavlja skozi vso hišo.

Shranjevalni prostor sta v dnevnem prostoru pospravila kar pod stopnišče, tako da se zlije s steno. Tu najdemo tudi vgrajen kamin v črni kovini, ki je eden izmed črnih poudarkov opreme. Z njimi sta v sicer svetlo in mehko notranjost vpeljala nekaj ostrine. Tudi kuhinja je črna s strogo določenim ritmom, zato deluje izredno klasično, skoraj monumentalno. Prav te pridevnike bi lahko uporabili za opis kopalnic.

Interier hiše TJ je prav to, kar so si naročniki želeli – brezčasen. Je zračen in nadvse funkcionalen. Arhitekta sta zasnovala ambient kot podlago za bivanje tipične slovenske družine, ki lahko gleda televizijo iz kavča ali iz kuhinje, pa hitro pospravi in počisti, ko pridejo obiski. In vnese delček sebe v interier kakorkoli želi.

Ime projekta: Interier hiša TJ
Avtor projekta: od-do arhitektura (Škarabot Matic, Žmavc Aleš)
Investitor: zasebni
Fotograf: Matic Škarabot
Lokacija: Kranj, Slovenija

Leto načrtovanja: 2017/2018

Leto izvedbe: 2018/2019
Površine: 165 m2
Pritličje (m2): 85 m2
Nadstropje (m2): 80 m2

Glavni izvajalec gradbeno obrtniških del: Mizarstvo Rok Ipavec, Jure Ziherl s.p.

Notranja oprema: Rex Kralj, Vertigo Bird, Žakelj, Interrier showroom, Kamini Kočevar

Piše: Gaja Golob

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki