bic_interier_8_curk
Curk Arhitektura: Ekohiša BIC

Novo stavbo, ki bo delovala kot učilnica in učni pripomoček hkrati, so za Biotehniški izobraževalni center Ljubljana zasnovali pri Curk Arhitekturi.

Ste vedeli, da je BIC Ljubljana eden največjih šolskih centrov pri nas? Tam poteka izobraževanje na devetih različnih srednješolskih in dveh višješolskih programih, ki pokrivajo področja veterine, živilstva in prehrane, biotehnologije, naravovarstva, gostinstva in turizma. Izobraževalni center se je predvsem za slušatelje programa naravovarstveni tehnik odločil investirati v manjšo, ločeno zgradbo na obronku Ljubljanskega barja, ki služi kot dodaten prostor za pouk, hkrati pa so njene edinstvene lastnosti namenjene tudi praktičnemu delu.

Objekt sprejme do sto dijakov, je lesen in skoraj nič energijski. Veliko obogatitev za praktično delo učencev predstavlja vremenska naprava na fasadi, ki je povezana s centralnim nadzornim sistemom in omogoča spremljanje vremenskih vplivov na razmere v stavbi. Sicer hiša ponuja še štiri učilnice, tehnično delavnico, večnamensko avlo in pokrito teraso za pouk na prostem. Ekohiša BIC je hkrati prostor, kjer se izobraževalni proces odvija, in učni pripomoček, ki s svojimi premišljeno zasnovanimi elementi omogoča nazorno razlago učne snovi na dejanskih primerih.

Curk Arhitektura:
Koncept umestitve se spogleduje z okolico. Barjanski travniki, jarki za odvajanje vode, visoka drevesa in grmovje… vse to so značilnosti pokrajine, v katero je umeščen objekt. Tloris je podolgovat. Na eni strani se odpira proti visokemu gostemu grmovju, na drugi strani pa v park s starimi drevesi, kjer si bodo učenci uredili učni ekosistem s pticami in žuželkami, značilnimi za Ljubljansko barje

 

Ime projekta: EKOHIŠA BIC LJUBLJANA
Investitor: BIC Ljubljana
Fotograf: Nika Curk
Lokacija: Ljubljana 

Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe: 2019
Leto opreme. 2020

Površine: 530 m2
Pritličje (m2): 265 m2 + 87 m2 pokritih zunanjih teras
Nadstropje (m2): 265 m2
Projektanti: CURK ARHITEKTURA d.o.o.

– Gradbene konstrukcije: CBD d.o.o.
– Elektro instalacije: Biro Lovšin d.o.o.
– Strojne napeljave: Biro Lovšin d.o.o.
– Zasaditveni načrt: Mitja Škrjanec, krajinski arhitekt (v delu)

Izvajalci: VG5 d.o.o.

Dobavitelji gradbenih materialov:
Alfa natura d.o.o. – lesena konstrukcija objekta

Načrt notranje opreme: CURK ARHITEKTURA d.o.o.
Izvajalci notranje oprema: MIZARSTVO HRIBAR, Hribar Branko s.p. , ATLAS OPREMA d.o.o
Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki