_KAM1442-1910
Prihodnost neke zgodovine: Prenova gradu Štanjel

Štanjelski grad je eno največjih grajskih poslopij na Krasu in predstavlja osrednji del stare naselbine. V letu 2018 je bil pod vodstvom območne izpostave ZVKDS iz Nove Gorice izveden segment obnove, v sklopu katere je bil požgani grad dozidan in zaključen, njegova konstrukcija pa zaščitena pred nadaljnjim propadanjem. Arhitekti iz podjetja Arhipelag so v sodelovanju z ZVKDS obnovili grajsko streho ter vse strope in tla v glavnem grajskem stolpu, gradnja pa je predstavljala rekonstrukcijo posnetka stanja iz preteklosti.

Prenova je potekala v skladu s smernicami varstva kulturne dediščine: v čim večji meri je bilo potrebno ohraniti obstoječe zgodovinske materiale, dotrajane pa nadomestiti z enakimi novimi. Fasada gradu je bila rekonstruirana po zgledu že obnovljenih delov poslopja, pri čemer je bila posebna pozornost posvečena dodatnemu varovanju zunanjega ovoja pred vremenskimi vplivi. Med vodili prenove je bila tudi želja po tem, da se površinska patina zaradi zgodovinsko-pričevalnih in estetskih razlogov ohrani v čim večji meri.

V teku je tudi že drugi del prenove gradu, ki obsega preureditev notranjosti grajskega poslopja, in za katerega so načrte pripravili pri podjetju Projekt d. d. Nova Gorica. Viteška dvorana naj bi tako postala prostorna večnamenska dvorana za kulturne dogodke, v sklopu gradu pa bo delovala tudi informacijsko središče Nature 2000, v zgornjem palaciju pa želi Občina Komen urediti muzej slovenskega jezika in knjige.

 

Grad pred prenovo:

 

Ime projekta:
Avtor projekta: Arhipelag d.o.o., ZVKDS OE Nova Gorica

Investitor: Občina Komen
Lokacija: Štanjel, Slovenija

Leto: 2018

Gradbeni posegi: KSP d.d., Sežana

Besedilo: Ajda Bračič
Foto: Miran Kambič

 

Pri prenovi fasade so bili uporabljeni materiali Baumit:

  • osnovni omet Baumit MPA 35
  • izravnalni omet Baumit MultiWhite, ki je še posebej primeren za prenove in sanacije
  • fasadna barva Baumit SilikatColor

Projekt prenove štanjelskega gradu se je uvrstil med 6 finalistov na tekmovanju Baumit Life Challenge 2020 v kategoriji Zgodovinske prenove.

*

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki