Jose, ekolog, se v življenju trudi zabrisati mejo med seboj in svojo bližnjo okolico. Dovolim si uporabiti oguljeno frazo – želi si postati eno z naravo. A vseeno potrebuje tudi dom. Hiša pa po svoji osnovni definiciji počne ravno nasprotno – ščiti pred zunanjimi vplivi, nevarnostmi in raznimi neprijetnostmi, ki jih narava ponuja. Jose si je zato zgradil drugačno hišo.

Arhitekti Al Borde so zasnovali hišo, ki precej resno preizkuša meje samoumevnega sodobnega udobja. Celica doma je razbita na več enot, tako da je na primer kopalnica ločena od osrednjega objekta. A tudi kopalnica ni pod eno streho. Tuš se nahaja v zimskem vrtu, njegova filtrirana odpadna voda pa se uporablja za namakanje sadnega drevja.

Preprosta konstrukcijska zasnova črpa iz vernakularne arhitekture. Osrednja hiša, kjer so kuhinja, spalnica in bivalni del, stoji na kamnitih temeljih in je napravljena iz opeke, izdelane iz zbite zemlje, izkopane na lokaciji sami. Mešanica zemlje je vstavljena v model in nato posušena na soncu. Zanimiva je uporaba drevesnih debel, ki nosijo nadstreške in so še živa – torej ponovno posajena, tako, da zopet ozelenijo. Praksa, ki so se je posluževale že civilizacije pred Inki.

Kje pa je wc? V ločenem, popolnoma steklenem paviljonu. Z razgledom. Obojestranskim.

 

Ime projekta: Casa Jardin
Avtor projekta: Al Borde
Investitor: zasebni
Fotograf: JAG Studio, Al Borde
Lokacija: Conocoto, Ekvador

Leto načrtovanja: 2018 – 2019
Leto izvedbe: 2020

Izvajalci:
Gradbene konstrukcije: Patricio Cevallos

Besedilo in izbor projektov: Gašper Fabijan

Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost.
Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja