Šolski paviljon poleg šole v predelu Allenmoos Zürichu je prenovljen in dozidan po načrtih arhitektov iz pisarne Bolthauser Architekten.

Stavba je bila zgrajena leta 1958 po načrtih Jacoba Pardutta, v njej pa naj bi delovala pedagoška šola, kar se nikoli ni zgodilo – namesto tega je v stavbi dolgo deloval vrtec. Ob prenovi so arhitekti stavbi dodali odprto verando, ki ustvarja intenzivno in neposredno povezavo z zeleno okolico. Reorganizacija razporeditve sob je omogočila bolj optimalno skrb za otroke. Južni del stavbe zavzemajo kuhinja in pet sob za rekreacijo. Učilnice so za uporabo na voljo tudi učencem iz glavne šolske stavbe.

Inovativna raba tradicionalnih materialov daje temu malemu paviljonu močan značaj. Zunanje stene so narejene iz zbite zemlje in klinker opeke, v notranjost pa sta vključena ilovnat omet in kazein. Ti tradicionalni materiali ustvarjajo udobno in zdravo notranjo klimo. Zahvaljujoč močni izolaciji in kontroliranemu prezračevanju stavba dosega standarde Minergie, švicarske energetske standarde za nove stavbe. Klinker ploščice na zunanjosti objekta je razvila umetnica Marta Rauch Debevec skozi šolski projekt, ki je vključeval učence šole v Allenmoosu.

Ime projekta: Prenova šolskega paviljona Allenmoos
Leto načrtovanja: 2009
Leto izvedbe: 2012
Arhitektura: Bolthauser Architekten AG, Zürich – Roger Bolthauser
Vodenje projekta: Daniel Christen
Sodelavci: Reto Thomer, Thierry Aggeler, Tony Krauthahn
Vodenje gradnje: Marco Zing, Bolthauser Achitekten
Površina: 1729m2

Krajinska arhitektura: Schmid Landschaftsarchiteckten GmbH
Statika: BKM Ingenieure AG
Strojne instalacije: Haerter&Partner AG
Gradbena fizika: Mühlebach Partner AG
Električne instalacije: Walter Salm, Meier & Partner AG
Fasada: Howoldt Metallbautechnik

Umetniška dela: Marta Rauch Debevec

Fotografije: Beat Bühler, KusterFrey
Besedilo: Bolthauser Architekten, prevod: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja