48-(7)
Arhitektura iz zemlje: Tucson Mountain Retreat

Hiša za odmik blizu Tucsona v Arizoni je delo pisarne DUST. V puščavski okolici, na meji z narodnim parkom Saguaro, arhitektura iz zbite zemlje deluje kot sodoben in hkrati starodaven poseg.

 

Rdečkasti toni in bogata tekstura zbite zemlje objemajo preprosto programsko zasnovo, ki se odpira navzven, v pokrajino, in jo spaja z notranjostjo hiše. Spreminjajoča se puščavska svetloba vpliva na to, da je hiša vsak trenutek v dnevu videti nekoliko drugače. K temu pripomorejo velike odprtine, ki po potrebi prepuščajo ali zadržujejo pretok komunikacij in pogledov. Naročnika, par iz San Diega, sta si želela prostora za odmik in povezovanje z naravo, kjer bi veliko vlogo igrala tudi njuna ljubezen do glasbe. V hišo je umeščen glasbeni studio, glasbena in bivalna funkcija pa sta znotraj stavbe jasno ločeni.

Vstopni del zaznamuje sekvenca fraktalnih betonskih kvadrov, ki ne zarisujejo jasne poti, temveč vodijo proti dvem ločenim vhodom: ozka reža ponuja vstop neposredno v spalnico, medtem ko temen kvadrat nakazuje glavni vhod v hišo. Osrednji bivalni prostor je srce hiše, obenem pa služi tudi kot pregrada med glasbenim in spalničnim delom hiše.  Za prehod iz enega v drug programski sklop je potrebno stopiti iz hiše, na zunanje prehode, s tem pa sta hiša in pokrajina še tesneje povezani: hiša postane del puščave in puščava del hiše. Prepustnost hiše še poudarja perforirano črno stopnišče, ki vodi na strešno teraso.

Ime projekta: Tucson Mountain Retreat
Lokacija: Tucson, AZ
Leto izvedbe: 2012
Arhitektura: DUST
Projektna ekipa: Cade Hayes, Jesus Robles, Dale Rush
Glavni izvajalec: DUST (Ekipa: Caleb Coy, Dale Rush, Jason Gallo, Agustin Valdez Sr., Agustin Valdez JR, Cesar Valdez, Tomas Valdez, Casey Perry
Interier: DUST (Cade Hayes, Jesus Robles, Natalia Zieman)
Fotografije: Bill Timmerman

Projektanti:
Konstrukcije: Harris Engineering Services
Svetloba: Claudia Kappl
Strojne instalacije in vovodod: Otterbein Engineering
Električne instalacije: Matthews Consulting & Design

Izvajalci:
Zbita zemlja: Pure Build
Beton: Carson Concrete
Električne instalacije: Tanque Verde Electric
Vodovodne instalacije: Etchart’s Lakeside Plumbing, Inc

Pripravila: Ajda Bračič

23. številka Outsiderja je posvečena temi zemlje:

Mailchimp brez napisa

Povezani članki