__KAB7907_-TEST
Arhitektura Krušec: "Lesena" hiša v Mengšu

Kako je lahko hiša lesena, ko pa je narejena iz betona? Arhitekti so hišo poimenovali po materialu, ki je pri njenem nastanku odigral ključno vlogo. Les se je najprej pojavil kot opaž za ulivanje betona. Lastnosti tega so arhitekti še dodatno poudarili tako, da so uporabili krtačene deske, ki so na betonu za seboj pustile čudovit odtis svojih vlaken in grč, ter tem deskam robove posneli pod kotom 45 stopinj, kar je na končnem izdelku pustilo značilen črtast vzorec. Potem ko so deske opravile svoje opažno delo, pa jih arhitekti niso zavrgli. Nasprotno, kar 80 odstotkov opaža so uporabili za izdelavo konstrukcije v notranjosti hiše, nekaj pa so jih namenili tudi za lesene dele fasade.

Poleg vloge opaženja betona je les torej prevzel vlogo konstrukcije. Znotraj betonske lupine, ki je edina nosilna konstrukcija stavbe, je vse leseno: medetažne plošče, stene, pohištvo. Vse to je obešeno na zunanjo lupino, ki prek štirih elegantnih slopov sile prenaša v tla, hkrati pa pritličje pušča odprto in svetlo. V notranjosti so se arhitekti poigrali z ritmi vertikalnih in horizontalnih črt, ki odzvanjajo v odgovoru na teksturo fasade, a so iskrena posledica različnih funkcij tlaka, omar, konstrukcije. Hišo sicer z vseh strani obkroža izrazito neusklajena enodružinska gradnja, vendar se ji hiša ne poskuša izogniti ali je izbrisati iz vidnega polja. Zaradi zadostne velikosti parcele so pogledi iz stavbe enakomerno usmerjeni vsenaokrog, saj bo njena okolica kmalu zelena, hiša pa bo stala v prijetnem gaju; in leseni krog bo sklenjen.

Les je torej v hiši glavni, pojavlja se v raznovrstnih vlogah in razkazuje fleksibilnost svoje rabe. Tudi če je del hiše betonski, je arhitektom iz biroja Arhitektura Krušec v samostoječi enodružinski hiši uspelo skomponirati odo lesu in njegovemu gradbenemu potencialu.

 

Lokacija: Mengeš
Izvedba: 2017–2018
Projekt: 2015–2017
Avtorji: Lena Krušec, Tomaž Krušec, Vid Kurinčič
Sodelavca: Zala Likavec, Jurij Nemec

Površine:
Pritličje: 112.37 m2 + 41.75 zunanja pokrita terasa
Nadstropje: 109.03 m2 + 23.16 zunanji odkriti terasi
Parcela: 1222.86 m2
Pozidana površina: 185.13 m2

Fotografije: Miran Kambič
Besedilo: Ajda Bračič

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki