Sodelovanje dveh birojev, Gaber Jovanovič Arhitektov in PPlus Arhitektov, je porodilo prijetno in domačno preureditev podstrešja stare meščanske hiše v središču Ljubljane.

V drugem nadstropju je bilo stanovanje že urejeno; nad njim pa še celo podstrešje, prazno in neizkoriščeno! Arhitekti so seveda takoj opazili tudi dobro ohranjeno leseno strešno konstrukcijo, ki se v novem interierju ponosno postavlja na ogled. Takšnih detajlov, ki služijo tudi kot oblikovalski, skoraj kiparski element v prostoru, res nima kar vsakdo. Vse elemente, ki so bili vredni ohranjanja, so arhitekti obdržali ter jih smiselno dopolnili z novimi, kovinskimi dodatki.

Kovinska ograja stopnišča kar kliče po pogledu in dotiku – z njo so arhitekti poudarili novo prostorsko dominanto, ki je horizontalni način dojemanja stanovanja preusmerila v vertikalo. Zarad širokega razpona strehe je bilo na podstrešju dodati še eno etažo, kjer svoj mir najde delovni studio. Posamezni prostori so povezani med sabo z enotnim hrastovim podom, se ločujejo na posamezne funkcionalne sklope, vendar so med seboj povezani. Vse skupaj obliva ista luč, ki skoz visoka podstrešna okna sije drugače, še bolj toplo – skoraj nebeško!

 

Arhitekti:

Podstrešja nas že od nekdaj navdušujejo, saj so zadnji prostor v hiši med zemeljskim in nebeškim. Nekoč temačna in skrivnostna v nas prebujajo sanje iz otroštva in nam bogatijo doživljanje sedanjosti

Četudi med vzpenjanjem na vrh ene od stanovanjskih hiš v središču Ljubljane še odzvanja hrup mestnega prometa, se po vstopu v stanovanje odpre povsem drugačen svet. Tišina, morje sončne svetlobe, ki se razliva skozi številna strešna okna, ter razgled, ki daje vtis, kot da je ljubljanski grajski grič na dosegu roke.

Ime projekta: Med nebom in zemljo
Investitor: Privatni

Arhitektura: GABER JOVANOVIČ in P PLUS Arhitekti

Ekipa:

P PLUS: Primož Boršič M.Arch., Tina Špat M.Arch., Tim Konrath abs. arch, Monika Nienartowicz abs.arch.

GABER JOVANOVIČ: Sašo Jovanovič u.d.i.a., Petra Gaber Jovanovič u.d.i.a., Katja Božič u.d.i.a.

Fotograf: Primož Boršič
Lokacija: Ljubljana
Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe: 2019

Površine:
Mansarda (m2): 37 m2

Projektanti:
– Gradbene konstrukcije: Alan Sodnik (Valide)
– Elektro instalacije: Vojko Brelih (Klimaterm)
– Strojne napeljave: Bojan Kralj (Klimaterm)

Izvajalci: PVP storitve d.o.o.

 

Piše: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja