Projekt prenove vrstne hiše Dekleva Gregorič arhitektov v predmestju Škofje Loke je nominiran za nagrado Piranesi, katere nagrajenec bo znan na zaključnem dogodku letošnjih Piranskih dnevov arhitekture v soboto zvečer. Že nominacija namiguje, da ne gre za rutinsko prenovo tipične enodružinske hiše, temveč za arhitekturni razmislek izven okvirjev zadane projektne naloge.

Naročnik – industrijski oblikovalec Jure Miklavc – je želel v hiši urediti dve ločeni stanovanji ter oblikovalski studio na podstrešju. O spremembi ta prvotne ideje in preoblikovanju naročnikovih zahtev je Aljoša Dekleva povedal naslednje:

»Izziv smo sprejeli v širšem kontekstu in v razmislek vključili tudi oba vrtova vrstne hiše. Južni vrtovi so v celotnem nizu tipskih hiš dobro izkoriščeni za namen zunanjega bivanja in uvoza v pol-kletno garažno etažo, medtem pa severni vrtovi ob javni peš poti ostajajo neuporabljeni in tako primerni za programsko prenovo. Predlagali smo spremembo projektne naloge z umestitvijo poslovnega prostora pod neizkoriščeni severni vrt hiše. Studio Miklavc smo skrili pod rahlo nagnjeno zeleno površino vrta in uredili ozko zarezo v zeleni krajini za javni dostop obiskovalcev v skriti vhodni atrij med edino zastekljeno površino vkopanega studia in obstoječo fasado stanovanjske hiše.«

Radikalnost ideje poglobljenega studia je vidna vsakemu mimoidočemu. Nenavadnost vrta, nagnjenega proti sprehajalni poti, je presenečenje na monotoni, tipični predmestni ulici in s tem vzbuja ugibanja, kaj se skriva pod njim. Ozka klančina med dvema grobima betonskima stenama, ki vodi do vstopnega atrija, nadgrajuje mističnost in napetost celotne zasnove. Atrij sam pa deluje pomirjujoče in spominja na poetiko japonske arhitekture ali utrinek iz filma. Edinstvenost projekta se pokaže tudi na nivoju detajla. V tem, kako se atrij v notranjosti studia nadaljuje kot delovna površina, v natančnosti po meri oblikovanih oken in vrat iz nerjavečega stekla. Večino obrtniških del v tem sicer majhnem projektu sta izvedla naročnik in njegov oče sama, njuna pozornost in natančnost se poznata tako v kvaliteti izvedenega kot tudi v trajanju izvedbe projekta.

Medtem ko je notranjost oblikovalskega studia zasnovana kot umirjen in navdihujoč prostor za ustvarjanje, pristop k tej prenovi na zunaj glasno govori o tematiki sodobnega načina bivanja in dela.

Medtem ko je notranjost oblikovalskega studia zasnovana kot umirjen in navdihujoč prostor za ustvarjanje, pristop k tej prenovi na zunaj glasno govori o tematiki sodobnega načina bivanja in dela.

Kot povzame Aljoša Dekleva:

»Projekt predvsem preizprašuje sanje o idealu bivanja v predmestni družinski hiši v času, ko je delo vse pogosteje neločljivo prepleteno z ostalimi aktivnosti zasebnega življenja in bivanja – in tako ponuja model transformacije tipične predmestne stanovanjske soseske.«

Ime projekta: Poglobljeni oblikovalski studio           

Avtor projekta: Dekleva Gregorič arhitekti (Aljoša Dekleva u.d.i.a., M.Arch. (AA Dist); Tina Gregorič u.d.i.a., M.Arch. (AA Dist); Lea Kovič u.d.i.a.)

Investitor: Studio Miklavc

Fotograf: Flavio Coddou (+ Žan Šabeder – posnetek iz zraka)

Lokacija: Škofja Loka, Slovenija

Leto načrtovanja: 2003                    

Leto izvedbe:     2018

Površine: 48 m2

Projektanti:

– Gradbene konstrukcije: VALIDE d.o.o., Kladezna ul. 20, 1000 Ljubljana

– Elektro instalacije: ESPRIT d.o.o., Sorška cesta 27a, Šk. Loka

– Strojne napeljave: BIRO MIKROKLIMA, Koširjeva c. 10, Škofja Loka

Besedilo: Gaja Golob

https://outsider.si/shop/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja