NALU_zunanjost_cam07_2016sep21-1_ppl
Arhitektura Krušec: Rekonstrukcija in dozidava ALUO

Nekaj slovenskih birojev smo povprašali, kateri je tisti njihov neuresničen projekt, ki bi bil po njihovem mnenju ključen za bolj trajnostno družbo prihodnosti.

Arhitekti iz pisarne Arhitektura Krušec so izbrali svoj projekt za Rekonstrukcijo in dozidavo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, ki je na natečaju zmagal leta 2016.

Projekt smo izbrali zato, ker se nam to, da se projekt ne gradi, zdi zamujena priložnost, da bi akademije ostale v mestnem središču. S selitvijo ALUO na obrobje mestnega središča, na Roško, bo mesto zgubilo del najbolj mestotvorne in aktivne publike. To so študenti.
Hkrati lokacija akademij sledi kulturnemu in umetniškemu programu, ki se zgodovinsko nahaja ob Prešernovi ulici. Tako so tukaj locirane tako Narodna kot tudi Moderna galerija, pa tudi Opera in Cankarjev dom, itd…

Iz obrazložitve natečajne komisije, ki je izbrala projekt:
Ob pregledu 21-ih natečajnih rešitev, ki vsaka na svoj način opredeljuje umestitev stavbe mase v razpoložljiv prostor, je natečajna komisija enoglasno in sorazmerno kmalu prepoznala pomen proste urbane površine – javnega trga pred novo stavbo akademije. Oblikovanje le-te je sledilo več načelom, a kot to v svoji argumentaciji navaja najvišje nagrajeni natečajni predlog, je ključnega pomena, da odprta javna površina historičnega kareja ne »odpira«, ampak ga s svojo natančno določeno praznino zaokrožuje. Ob pa tem je zelo pomembno, da se praznina predprostora natančno odslikava s prečnih pročelij stavb Erjavčeva 23 in Prešernova 13, kar ustvarja modern, a obenem izjemno konsolidiran, skoraj klasičen javni prostor. Z rahlo poglobitvijo glavnega pročelja nove akademijo, z jasno nakazanim vhodom, z gesto ki vsebino ponuja javnosti, se predlagana urbanistična rešitev približa optimumu smele, zadržane, a premišljene morfologije. Skozi dodan svetlobni atrij, ki vstopni ploščadi da konkretno vsebino – prezentacijo razstavnega programa akademije – pa se združita tudi notranjost in zunanjost objekta.

Lokacija: Ljubljana
Investitor: Univerza v Ljubljani, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje
Natečaj: 2016 (znižana 1. nagrada)
Avtorji: izr. prof. mag. Tomaž Krušec, u.d.i.a., Lena Krušec u.d.i.a., Vid Kurinčič, u.d.i.a
Avtorica krajinske arhitekture: prof. dr. Ana Kučan, u.d.i.k.a.
Sodelavci: Zala Likavec, u.d.i.a., Jurij Nemec, u.d.i.a., Ajda Merslavić, abs.arh., Neža Novak, asb.arh., Miha Žgank, abs.arh., Rok Primažič, štud.arh., Lev Rahovsky, štud.arh., Nuša Rudman, abs.arh., Aljaž Babič, abs.kraj.arh.

Pripravila: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki