Matevž Granda: Potovanje v mesto Vuhan
Matevž Granda: Potovanje v mesto Vuhan

V zadnjih mesecih se je mesto Vuhan, glavno mesto kitajske province Hubej, zapisalo v zgodovino kot mesto, kjer se je začela epidemija koronavirusa (Sars-CoV-19). Za mesto, ki je sicer peto največje na kitajskem in v katerem živi 11 miljonov ljudi, je marsikdo prvič slišal prav v zaskrbljenih poročilih o novem virusu. Virus naj bi se začel širiti na eksotični tržnici divjih živali, kjer naj bi iz netopirja prešel na ljudi. Kmalu so sledile novice o popolni izolaciji mesta, zaprtju vseh aktivnosti in popolni karanteni. Kako nepredstavljivo in daleč se mi je to zdelo pred tremi meseci. Kmali pa se je tudi pri nas vse zaprlo, vsi smo ostali doma, letala so ostala prizemljena. Oddaljena podoba izpraznjenega Vuhana, je postala tudi naša stvarnost.

Vse bolj nam postaja jasno, da to ni stvar dveh ali štirih tednov, ampak da je to naša nova normalnost. In ena od stvari, ki se jim moramo za nekaj časa odpovedati so potovanja. Lahkotnosti, s kakršno smo še nekaj mesecev nazaj razmišljali o naši mobilnosti, ni več. Razmišljanja o tem, na katerem koncu našega planeta bomo preživeli poletni dopust, so postala trivialna. Če bomo imeli srečo, bomo lahko zapustili občino. Svet je spet postal velik. Zato nam bodo nekaj časa naša popotniška hrepenenja lajšali spomini in turistični vodiči. Zato vas vabimo, da z nami v besedi in sliki za trenutek odpotujete.

Velemesto Vuhan leži približno na polovici plovne poti reke Jangce (tretje največje reke na svetu), 1000 km od obale Vzhodnega kitajskega morja, in na polovici železniške povezave med severom in jugom Kitajske.

Zgodovine naselitve tega območja sega 3500 let v preteklost. Vuhan pa je nastal šele leta 1927 z združitvijo treh historičnih mest: Vučang, Hanjang in Hankov. Ta mesta so bila vsak na svojem bregu reke Jangce in rek Han in Šjang, ki se izlivata v Jangce. Ime Vuhan je tako sestavljenka treh imen mest iz katerih je nastal. Vučang je odigral pomembno vlogo v kitajski zgodovini, saj je v njem leta 1911 izbruhnila šinhajska revolucija, ki je strmoglavila dinastijo Čing, zadnjo vladarsko dinastijo Kitajske. Prvega januarja 1927 so voditelji Kuomintanga proglasili Vuhan za začasno glavno mesto države. Začela se je industrializacija. Mnogi primerjajo vlogo in pomen Vuhana z ameriškim Chicagom.

Stolp rumeni žerjav

Najpomembnejša turistična znamenitost je Rumeni žerjav – historični stolp, ki že od nekdaj, to je od leta 223 našega štetja, zaznamuje silhueto Vučanga. Vendar stolp, ki ga občudujemo danes, ni isti, kot so ga skoraj 2000 let občudovali kitajski pesniki (obstaja namreč vsaj 800 pesmi različnih avtorjev, v katerih je omenjen ali jih je inspiriral). Stolp je bil do danes dvanajstkrat uničen v požarih ali vojnah in trinajstkrat na novo zgrajen. Zadnja različica, zgrajena na Kačjem hribu leta 1985, je visoka 51,4m in postavljena en kilometer od originalne lokacije.

Most na reki Jangce

Prvotna lokacija stolpa je bila ob reki Jangce, kar nas privede do druge turistične znamenitosti na naši poti. Stolp se je namreč moral odmakniti prvemu železniškemu mostu preko reke Jance. Dober kilometer in pol dolg most je bil zgrajen leta 1957. Most je bil dolgo časa najvzhodnejša točka prečkanja reke Jangce. Načrtovali so ga že leta 1910, vendar se je gradnja zaradi dveh vojn in visoke cene začela šele 1955. Most je dvonadstropni. Zgoraj poteka štiripasovna avtocesta, spodaj pa dvotirna železnica. Most že dolgo časa ni več edini. Vuhan je mesto mostov: vitke sodobne konstrukcije se elegantno pnejo preko Jangce.

Nebotičnik Wuhan center, Skidmore, Owings in Merrill

Kot vsa velika sodobna Kitajska mesta, tudi Vuhan tekmuje v najvišji in najlepši stolpnici svojega »skylina«. Leta 2017 je bil zgrajen Wuhan Center, ki je bil z 438m takrat najvišja zgradba na kitajskem.

Muzej revolucije, CADI

Nedaleč stran od stolpa Rumenega Žerjava so ob stoti obletnici revolucije zgradili Muzej revolucije. Muzej je pod Kačjim hribom v osi stolpa. Tlorisna oblika je pravilni trikotnik, kar po uradni razlagi ljudi spominja na »pozitiven in progresiven odnos v duhu revolucije leta 1911«.

Knjižnica Hashan, GLA

Leta 2018 je bila zgrajena knjižnica v eko mestu Hashan. Pet volumnov knjižnice je postavljenih tako, da je naravni ekosistem mokrišča v največji meri ohranjen. Skozi velike zastekljene površine se interier povezuje z okolico. Fasada je zgrajena s kovinskimi elementi, ki jih veter premika in ustvarja dinamično podobo.

The Han Show Theatre, Stufish Entertainment Architects

V Rdeči laterni ob enemu od številnih jezer mesta je umeščen The Han Show Theatre. Ovalna stavba ima v jedru avditorij za 2000 ljudi. Tako oder, kot avditorij sta popolnoma prilagodljiva za različne vrste predstav. V njem izvajajo tudi vodne predstave. Zgrajen je bil leta 2014, kot nova ikona mesta.

Muzej Zhang ZhiDong, Daniel Libeskind

Arhitekturno ikono pa je leta 2018 postavil tudi zvezdniški Daniel Libeskind. Muzej Zhang ZhiDong predstavlja industrijski razvoj regije, ki je temelj sodobnega Vuhana. Libeskind je prostore muzeja dvignil od tal in s tem dobil javni trg pod njim. Želel je, da bi muzej postal generator javnega življenja in ne le še eden od ikoničnih muzejev.

Trgovski center, UNStudio

Trgovski center nizozemskega biroja UNStudio je bil zgrajen leta 2013. Več kot 42.000 srebrnih krogel se blešči na fasadi. Notranjost je organizirana okoli dveh atrijev.

Knjigarna, Wutopia Lab

Nedolgo nazaj, marca 2020, je zaživela nova knjigarna za tujo jezično literaturo. Gre za prenovo poslovne stavbe iz leta 1980.  Na zunanjosti so zarisane konture gora, ki so ponoči poudarjene z osvetlitvijo. Notranjost pa prebada svetlobni atrij trikotne oblike.

V Vuhan se vrača življnje. Kmalu se bo tudi k nam. Nekoč bomo spet lahko potovali. In če vas bo pot kdaj zanesla v to mesto, ne pozabite, da slovi tudi po zelo bogati kulinariki. Pa ne samo tisti eksotični iz divjih tržnic. Bolj kot te, so priljubljene tržnice s hitro prehrano. Menda obstaja toliko različnih jedi, da lahko vsak dan jeste drugo in se v pol leta ne bo ponovila. Izogibajte se le netopirjev.

Photo by RONNY ADOLOF BUOL/AFP

 

Potoval: Matevž Granda

Mailchimp brez napisa

Povezani članki