Arhitektura-doo-Stanovanje-tropski-vrt-P_13-MiranKambic
ARHITEKTURA: Stanovanje s tropskim vrtom

Mlad popotnik in zbiratelj najrazličnejših artefaktov, si je želel domovanja, v katerem bi se lahko predajal kulinariki, umetnosti, igranju glasbe in poslušanju starih vinilk. Njegovo stanovanje je bilo preveč zaprto in zato potrebno korenite prenove, h kateri je pritegnil brata Aleša in Boštjana Gabrijelčiča (Arhitektura d.o.o.).

Stanovanje se nahaja v eni od zelenih povojnih modernističnih sosesk v bližini mestnega jedra Ljubljane. Dve nosilni steni omogočata veliko svobode pri razporejanju bivalnih prostorov, zato je bil prvi korak prenove rušenje vseh nenosilnih sten. S tem se je na papirju in v prostoru odprl skorajda nepopisan list za nadaljnje snovanje – to so določali le omenjeni nosilni steni in enostranska, severna orientacija.

V sredino tlorisa so vstavili servisno jedro z vežo, kopalnico v centru in svetlo kuhinjo, ki ločuje dnevni del stanovanja od nočnega, tlorisni zalom kopalnične stene na strani veže pa omogoči prehod v spalnico. S to potezo stanovanje pridobi jasno strukturo, obodni zidovi so v kar največji meri odprti.

Naslednji izziv je predstavljala osvetlitev. Del tlorisa pri dnevni sobi zavzema neogrevan zimski vrt, ki je bil predhodno od notranjosti ločen s parapetom. Ta z menjavo stavbnega pohištva z celostenskim, brezokvirnim balkonskim oknom postane popolnoma integriran element dnevnega dela stanovanja, ki je preko dnevne sobe povezan s kuhinjo in vežo. S tem – ključnim – posegom stanovanje pridobi eksotično »zeleno srce«, kraj za odmik ob skodelici čaja ali kajenju nargile, ki obenem ustvarja »globoko« četrto steno kot prosojni zaslon med zunanjostjo in zavetjem doma.

Preprosta materialna in barvna paleta ustvarja zadržano atmosfero, v kateri zaživijo tropske trajnice, zbirka kiparskih del s potovanj, ki jih dopolnjujejo sodobne keramične skulpture Tanje Gabrijelčič iz studia New Objects. Stanovanje je enotno tlakovano s svetlim mikrocementom, notranja oprema preprostih linij pa je izdelana iz jesenovega in orehovega lesa. Sodobno zasnovo opreme dopolnjujejo detajli z ljudskim navdihom, kot je mreža iz ratanovega trsja, ki podčrtajo eksotičen pridih interierja. V iskanju ravnotežja med elementi v paleti naravnih materialov sta arhitekta za kontrapunkt izbrala sodobne oblikovalske kose opreme, kot so stol Lajt Janeza Suhadolca ter v celoti kovinska klubska miza Slit (HAY), stol C2210, ki sta ga zasnovala avtorja prenove, in stoječa luč Candle Light Boštjana in Tanje Gabrijelčič.

»Dnevna soba in kuhinja sta dva neločljivo povezana prostorska elementa, saj je življenje naročnika tesno povezano z uživanjem v kulinariki, glasbi in umetnosti. Nova postavitev je zasnovana za enostavno implementacijo različnih socialnih scenarijev; od prirejanja zabav in večerij do igranja z modernimi in ljudskimi inštrumenti ob spremljavi ritmov gramofona.«

 

Tloris predhodnega stanja
Tloris prenove
Aksonometrija prenove

 

Ime projekta: Stanovanje s tropskim vrtom
Avtor projekta: Arhitektura – Atelje za arhitekturo in urbanizem (Boštjan in Aleš Gabrijelčič)
Investitor: zasebni    
Lokacija: Ljubljana

Leto načrtovanja: 2021
Leto izvedbe: 2022
Površine: 55 m²

Notranja oprema:
Okna: Mizarstvo Košak
Oprema in notranja vrata: Mizarstvo Tekavčič
Donar in Arhitektura: Stol C2210
Hay: Mizica Slit
Sofa: Innovation Living
Skulpture in uporabna keramika: Tanja Gabrijelčič – New Objects

Pripravil: Luka Jerman
Fotograf: Miran Kambič

Mailchimp brez napisa

Povezani članki