2
Arhitekturna svetovalnica: mansarde (2. del)

Za  ureditev ali prenovo mansardnega stanovanja se odločamo iz zelo različnih razlogov: morda si želimo življenja v določenem okolju (npr. v mestnem središču), kjer je mansardno stanovanje najbolj ugodna možnost. Morda si želimo živeti blizu staršev ali sorodnikov. Morda potrebujemo stanovanje le za nekaj let, medtem ko prenavljamo hišo, ali pa potrebujemo samo »sidrišče« za nomadski življenjski slog.

Ne glede na naše razloge ali potrebe pa je dobro vnaprej poznati svojevrstne izzive, ki jih prinaša preobrazba podstrešja v mansardno stanovanje. Prvi od njih je že pospravljanje oziroma praznjenje prostora, ki je velikokrat poln raznovrstnih zakladov več generacij.

Tadej Urh: Podstreha ob Sorškem polju

Naslednji korak je v večini primerov obnova strehe: ob praznjenju prostora se lahko pokažejo prej spregledane poškodbe kritine ali strešne konstrukcije, in to je hkrati najboljša priložnost za njihovo strokovno sanacijo. Pogosto je potrebna tudi izvedba sodobne toplotne izolacije ali zamenjava stare, kar omogoča toplotno ugodje tako poleti kot pozimi, zmanjšuje hrup iz okolice in pomembno zmanjša stroške ogrevanja in hlajenja.

Poleg toplotnega ugodja je potrebno v bodočem mansardnem stanovanju zagotoviti tudi dovolj svetlobe. V preteklosti je bila osvetlitev mansard pogosto odvisna od odprtin v zatrepu in globokih frčad, ki imajo precej bolj omejen doseg osvetlitve, obenem pa so zahtevnejše za izvedbo in oblikovno izrazite. Tudi strešna okna v ravnini strehe niso novost, a je bil potreben tehnološki razvoj, ki je ob možnosti odpiranja omogočal dobro tesnjenje v vseh vremenskih neprilikah, da se je lahko njihova uporaba po 2. svetovni vojni res široko razmahnila. Sodobne rešitve omogočajo izvedbo velikih zastekljenih površin in odpiranje strehe s strešnimi balkoni, kar mansardnemu prostoru prinaša svojevrsten čar.

Seznam ustvarjalnih priložnosti, ki jih prinašajo mansarde, se seveda ne konča s strešnimi okni. Načrtovalec se sooča s spremenljivo višino prostorov, ki prinaša  številne izzive pri oblikovanju prostorov in pohištva.

Mansarda za M

Tudi vi razmišljate o prenovi mansarde? Oglasite se v prodajnih centrih Slovenijales, kjer vam bodo svetovali pri oblikovanju pohištva, ki ga v mizarskih delavnicah nato izdelajo po meri. Svetujejo vam notranji oblikovalci ali lesarski inženirji, ki poznajo materiale. V ponudbi boste našli različne vrste ploskovnih materialov za izdelavo pohištva in široko ponudbo različnega okovja – predalov, spon, vodil, izvlečnih in kotnih košar ter kolon, dvižnih mehanizmov, zanimiva pa je tudi njihova široka ponudba notranjih vrat.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki