Tadej-Urh-podstreha-Sorško-polje_foto-Ana-Skobe_03-web
Tadej Urh: Podstreha ob Sorškem polju

Stanovanje za mlad par. Njun (prvi) skupni dom. Pod streho, kakopak. Prenova mansarde je ob razmerah na stanovanjskem trgu postala svojevrsten arhitekturni žanr naše dobe – najpogosteje sicer izveden brez arhitekta. Tudi zato so še posebej zanimivi primeri, kjer je arhitekt prisoten od ideje do izvedbe.

Največkrat gre za mladega arhitekta ali arhitektko na začetku svoje ustvarjalne poti, praviloma so prisotne prijateljske ali sorodniške vezi z naročnikoma – tako je tudi v primeru neizkoriščene podstrehe s pogledom na Sorško polje, ki jo je v prvi dom preobrazil Tadej Urh. Gre za tipično nekaj desetletij staro enodružinsko hišo na robu vasi v bližini Škofje Loke, ki se z zatrepom obrača proti ravnici z značilnim progastim vzorcem njiv, kot je to značilno za tipična obcestna naselja zahodnega konca ravnine med Kranjem, Škofjo Loko in Medvodami.

Mansarda je že imela nastavke za prihodnje bivališče: (notranje) stopnišče na sredini severne stranice in opečno jedro s kopalnico nasproti njega sta določali delitev na vzhodno in zahodno cono, okna v zatrepu, na vzhodni vrati z vrati na balkon po celotni dolžini, in trikotne frčade v strehi pa so zagotavljale osnovno naravno osvetlitev.

Arhitekt je skozi pogovore z naročnikoma oblikoval zasnovo, ki izkorišča ugodno orientacijo in velikodušne poglede proti vzhodu. Na vzhodni konec tlorisa je tako umestil bivalni prostor, ki se razgleduje na polja s kozolci in Kamniško-Savinjske Alpe v ozadju. Z odstranitvijo parapeta ob balkonskih vratih in lesenega opaža v vrhu zatrepa je prej mračni podstrešni prostor postal svetlo jedro domovanja.

Na drugem koncu je med dvema manjšima spalnicama prostor našel delovni kotiček s pogledom na vaško stran in proti Lubniku nad Škofjo Loko. Od prostorne veže v sredini mansarde in dnevnega prostora je ločen le z zaveso, medtem ko prostor pod slemenom ostaja odprt in se tako povezujeta pogled v krošnjo drevesa skozi okno v zahodnem zatrepu z razgledom na vzhod.

Taka mehka zamejitev con interierja, ki ga je arhitekt poenotil s plaščem obloge v belo barvani vezani plošči, ustvarja prostorno in svetlo bivališče pod streho. Obloga, ki se z ritmom vertikal opaža navezuje na zaporedje poveznikov ostrešja, je enotna poteza, ki poveže raznolike elemente in tvori paravan, za katerim so skriti dve spalnici, kopalnica, prostori za shrambo in vsi preostali servisi polno funkcionalnega doma.

Osnovno materialno podlago interierja, ki jo tvori belo barvana vezana plošča, dopolnjuje oljen hrastov parket in poudarki v odtenkih modrozelene. Kljub razmeroma majhni površini se velikodušno osvetljen in v celoti do slemena odprt prostor z ritmom poveznikov, ki obenem delujejo kot nosilci vodil s svetili, približuje vtisu svojevrstnega mansardnega lofta.

Rezultat  arhitekturnega posega je preprost, a učinkovit in vabljiv. Kot skromno povzame Tadej Urh: »Nekaj malega smo odstranili, dodali par predelnih sten, vstavili novo oblogo in temno podstreho preoblekli v svetlo kuliso, namenjeno bivanju.«

Podstreha pred posegom

Tloris prenove

Ime projekta: Podstreha Sorško polje
Avtor projekta: Tadej Urh
Investitor: zasebni
Lokacija: Škofja Loka

Leto načrtovanja: 2019
Leto izvedbe: 2020-2021
Površine: 130 m2

Projektanti: Tadej Urh
Gradbene konstrukcije: Marko Demšar s.p.
Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del: Pohištveni inženiring, Janez Zupančič s.p.
Notranja oprema:
Pohištveni inženiring, Janez Zupančič s.p.
Tapro Grosist d.o.o.
Kubus – Interier d.o.o.
Intra Lighting d.o.o.
Nova Showroom (Novae d.o.o.), Loka Dekor, d.o.o., Škofja Loka
Pohištvo Žakelj d.o.o.
Maros d.o.o.
Dobavitelji gradbenih materialov:
Knauf Insulation d.o.o., Škofja Loka
Dobavitelji hišne tehnike:
Lunos d.o.o.
Etis d.o.o.

Pripravil: Luka Jerman
Fotograf: Ana Skobe

Mailchimp brez napisa

Povezani članki