5
Arhitekturna svetovalnica: ognjevarni materiali

Zagotavljanje požarne varnosti je pomemben del procesa gradnje in obnove stavb. Pozornost na varstvo pred požarom pa se ne sme nehati takrat, ko je stavba zgrajena. Pri bolj ali manj obsežnih prenovah, pa tudi pri manjših preureditvah prostorov in oblikovalskih posegih je potrebno upoštevati ukrepe, ki jih določa zasnova oziroma študija požarne varnosti. Poglejmo, na kaj konkretno moramo paziti, ko želimo na primer obleči del stene z dekorativno oblogo, ali zmanjšati višino prostora s spuščenim stropom.

Principi varstva pred požarom v stavbah so podrobno in zelo praktično opisani v tehnični smernici (TSG-1-001:2019). Smernica za talne, stenske in stropne obloge v nekaterih prostorih določa minimalni razred odziva na ogenj. Zahteve so opredeljene glede na klasifikacijo objekta. Za gostinske stavbe je denimo za stene in strope zahtevan material razreda C-s1, d0, dovoljene so tudi lesene obloge. Enaka zahteva velja za trgovske in druge stavbe za storitvene dejavnosti, le da morajo biti v tem primeru lesene obloge ustrezati klasifikaciji D-s2, d0 in in biti nameščene brez zračnega sloja.

In kaj te oznake sploh pomenijo? Vsak material ima določeno oznako – razred gorljivosti (na primer A2-s1,d0, B-s1,d0 …). Oznake A do E označujejo razred gorljivosti materiala. Razredu sta dodani oznaki “s”, ki označuje stopnjo emisije dima (od 1 do 3) in “d”, ki označuje sproščanje gorečih kapljic in delcev (od 0 in 2).  Materiali iz razredov A1 in A2 so definirani kot negorljivi: to so na primer kamen, opeka, mavčne plošče in zbita zemlja. Materiali iz razredov B in C so težko vnetljivi – med drugim sem spadajo lesene plošče, obdelane z zaviralci gorenja, in poliuretanska pena. Razreda D in E zajemata normalno vnetljive materiale: sem spada veliko lesa in lesnih proizvodov. V razred F, ki vključuje lahko vnetljive materiale, med drugim spadata ekspandirani polistiren in poliuretan brez dodatkov, ki zavirajo gorenje.

Razred A2-s1,d0 torej pomeni, da gre za izjemno ognjevaren material, pri katerem je stopnja emisija dima zelo majhna in pri gorenju ne sprošča gorečih kapljic in delcev. Širok nabor tovrstnih materialov najdete tudi v Slovenijalesovi ponudbi, kjer vam lahko pomagajo pri odločitvi o primernih ognjevarnih materialih.

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki