58571204_2417274151656413_3183740977420435456_n
Arhitekturni dialog 2 v sodelovanju s podjetjem Fibran: Švicarija

V sodelovanju s podjetjem Fibran je v četrtek, 25. aprila, potekal že drugi v seriji družabno-izobraževalnih večerov o arhitekturi. Tokrat smo se srečali v domačnem ambientu velike dvorane v tivolski Švicariji.

Ta je bila zgrajena pred dobrim stoletjem kot hotel, ki je med Ljubljančani slovel po odličnih zajtrkih in beli kavi. Po zaprtju hotela leta 1930 so bili v stavbi nekaj časa naseljeni ruski migranti, v povojnem času pa se je postopoma zapolnila z ateljeji umetnikov. Ti so v Švicariji delovali do leta 2012, ko se je začela prenova. Z letom 2017 je v prenovljeni stavbi zaživel osvežen umetniški program, ki nudi delovne prostore in rezidenčne ateljeje slovenskim in tujim umetnikom.

V večer nas je v pogovoru z Matevžem Granda popeljala tehnična svetovalka podjetja Fibran, mlada in nadebudna Nataša Iglič. O Švicariji sta se z arhitektko Nino Granda pogovarjali arhitektki prenove Maruša Zorec in Martina Tepina, ki sta nam zaupali svoj pogled na prenovo in nas povedli skozi proces njenega uresničevanja. Pridružila se jim je tudi umetnica Neža Knez, ki v enem izmed bivalnih ateljejev prebiva in ustvarja od konca leta 2017.

Nataša Iglič, tehnična svetovalka Fibran

Ob prijetnem kramljanju smo se sprehodili skozi Švicarijo in si ogledali različne tipe ateljejev, se vzpeli do najvišjega nadstropja in se ozrli čez gank proti Jakopičevemu sprehajališču. Večer smo zaključili ob degustaciji belokranjskih vin in druženju z arhitekti in prebivalci Švicarije.

Martina Tepina, Maruša Zorec, Nina Granda, Neža Knez
Maruša Zorec
Martina Tepina

Naslednje srečanje bomo priredili junija! Za informacije spremljajte spletno stran staging.outsider.si

Sponzor dogodka:

Mailchimp brez napisa

Povezani članki