a-KAM6716-2202b-1500px
Arhiteza: Prenova zimskega kopališča Pristan

Arhitekturni biro Arhiteza je v Mariboru celovito prenovil starejši del kompleksa kopališča Pristan, ki je tako 50-letnico dočakalo v funkcionalno in likovno osveženi obliki.

Zimsko kopališče Pristan na levem bregu Drave, nedaleč od Sodnega stolpa nekdanjega mestnega obzidja, je drugo najstarejše in edino pokrito kopališče v Mariboru. Predhodno mestno kopališče je leta 1972 nadomestila stavba arhitekta Ljuba Brandnerja z dvema bazenoma in vsemi potrebnimi napravami.

Preden so kopalnice v stanovanjih postale pravilo, je kopališče opravljalo sanitarno funkcijo in je dnevno lahko sprejelo čez 600 ljudi. V kleti stavbe je bilo tako deset kopalnic z enojnimi kadmi, deset enojnih prh ter osem dvojnih kadi in štiri dvojne prhe (vir: Pokrajinski arhiv Maribor).

 

Leta 2003 so kopališču dozidali še 50-metrski olimpijski bazen s pomožnimi in povezovalnimi prostori, med leti 2018 in 2022 pa je potekala prenova, ki sta jo vodili arhitektki Mateja Katrašnik in Polona Lipičnik (Arhiteza).

Najprej je bilo treba stavbo funkcionalno prilagoditi aktualnim potrebam in predpisom. Glavni del posega je predstavljala rekonstrukcija srednjega bazena z bazensko ploščadjo in kopalnicami ter sanitarijami. Betonska konstrukcija bazenske školjke je bila v zadovoljivem stanju, tako da je bila potrebna zgolj sanacija in izvedba novega preliva, ki preprečuje poškodbe betona z bazensko vodo, medtem ko je bila ploščad močno poškodovana, zato jo je bilo potrebno v celoti odstraniti in nadomestiti z novo.

V bazenski dvorani tudi po prenovi dominira obstoječi dvovišinski stolp za skoke v vodo, obložen z mozaičnimi ploščicami v odtenkih sive in srebrne. Stena za skakalnim stolpom je bila, tako kot večji del prostora, prej obložena s keramičnimi ploščicami, izdelanimi posebej za ta objekt, z značilnim dinamičnim vzorcem. Čeprav so si ploščice močno želeli ohraniti, so bile žal tako dotrajane, da to ni bilo mogoče, kot obžalujoče povesta arhitektki. Nadomestili sta jih z enobarvno modro podlago, s katero silhueta stolpa (od daleč) in tekstura mozaika (od blizu) prideta še bolj do izraza.

Srednji bazen po prenovi

 

Barvni odtenek stene za stolpom je rdeča – bolje rečeno pariško modra – nit prenovitvenega posega. Osnova barvne palete so bile prav odstranjene ploščice z valovitim modrim vzorcem na belem ozadju. »Bela barva daje prostorom svežino in svetlobo, modra vnese akcent in simulacijo vode, antracitna in siva pa modre elemente povezujeta, poudarjata in ustvarjata potrebne vezne elemente med starim in novim,« pojasnjujeta arhitektki.

Ob bazenu so prenovili tudi vhodno avlo z garderobo in servisnimi prostori. Obstoječo avlo je odlikovalo več oblikovalskih elementov, ki so jih s spoštovanjem do plasti dediščine ohranili, poudarili ter jih vzeli za izhodišče nove zasnove. Osrednji element v preddverju je zaščiteni sgrafitto Štirje letni časi Janeza in Mirana Vidica iz leta 1971, v jasnem barvnem kontrastu z izbrano barvno paleto.

Arhitektki govorita o elementu vode kot vodilu skozi celoten ustvarjalni proces: »Voda je temeljni gradnik življenja in človekovega obstoja. Skromno se umika oviram, vendar ni sile, ki ji lahko prepreči, da se zlije naprej. Energijo vode, ki je tekoča, valujoča, nedefinirana, sva želeli vnesti v notranjost stavbe, tako da jo obiskovalci začutijo.«

To idejo sta izrazili z vodilno temno modro barvo in – neskončno, popolno – obliko kroga. Ideji vodnega toka sledi zasnova linijskih sedal in svetil v avli, kjer nove zasteklitve proti bazenski dvorani (ponovno) uvajajo vizualni stik obiskovalca z vodo že takoj ob vstopu v stavbo.

Kot razložita avtorici, fleksibilni linijski elementi omogočajo dolgoročno rabo, zadržana govorica notranje opreme pa nevsiljivo dopolnjuje prvotno zasnovo. S prenovo sta dosegli, da so do izraza znova prišle funkcionalne kvalitete originalnega poslopja, jasne poteze močnih barv pa omogočijo, da z novo močjo zasijejo izbrani oblikovni elementi, ki preteklost vežejo s sodobnostjo.

Tloris prenove
Prerez
Na arhivski fotografiji iz časa odprtja bazena je videti odprt razgled na mesto, preden je bil prizidan sedanji olimpijski bazen. Ob prenovi so avlo ponovno odprli in sprostili poglede – sedaj se preko avle vidi vse do reke Drave. Vir: Šport Maribor.
Kopališče z značilnimi keramičnimi pločicami pred odprtjem leta 1972. Vir: Šport Maribor.

 

Ime projekta: Prenova zimskega kopališča Pristan
Avtor projekta: Arhiteza (Mateja Katrašnik in Polona Lipičnik)
Investitor: Mestna občina Maribor
Lokacija: Maribor

Leto načrtovanja: 2017–21
Leto izvedbe: 2019–22

Klet: 650 m²
Pritličje: 3840 m²

Projektanti:
Arhitektura: Arhiteza d.o.o.; Mateja Katrašnik in Polona Lipičnik
Gradbene konstrukcije: Statik d.o.o., Matevž Govekar in Armatura d.o.o., Uroš Žvan
Elektroinštalacije: Probiro s.p., Peter Gajšek
Strojne napeljave: Klimada Maks d.o.o., Damir Jurak

Glavni izvajalec gradbeno–obrtniških del: Nival d.o.o., Energoprojekt d.o.o. in Senmed d.o.o.

Notranja oprema: Energoprojekt d.o.o.

Foto: Miran Kambič
Pripravil: Luka Jerman

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki