Hiša iz zemlje stoji na vrhu vzpetine v zaledju Sao Paula, in z geometrično zasnovo oznanja prisotnost človeške dejavnosti v zaobljeni topografiji.

 

Da bi hišo zavarovali pred močnimi vetrovi, ki pihajo tu, so se arhitekti najprej odločili, da jo delno vkopljejo. Po izkopu jame, ki bi hišo poglobila za 1 meter v zemljo, se je izbira konstrukcijskega materiala ponujala kar sama: zakaj ne bi hiše zgradili iz zemlje, ki so jo izkopali na lokaciji? Vse nadaljnje arhitekturno oblikovanje je izviralo iz te odločitve. Regija okoli Cunhe je znana po opekarski in keramičarski dejavnosti, zato se je izbira materiala lepo vklopila tudi v lokalni kulturni kontekst.

Poleg sten iz zemlje je nekaj sten izvedenih tudi iz lokalne žgane opeke, ki jo bližnji proizvajalci izdelujejo iz gline, bogate z aluminijem. Hiša se ozira proti severozahodu (stoji seveda na južni polobli), vsi servisni prostori pa so uvrščeni na južni del. V bivalnem prostoru stoji ognjišče s pečjo, ki je prav tako narejeno iz zemlje, pred hišo pa je urejeno veliko kurišče, ki ga zamejujejo opeke.

 

 

 

Lokacija: Cunha, Sao Paulo
Leto projekta: 2017
Leto izvedbe: 2019
Arhitektura: Luís Tavares in Marinho Velloso – Arquipélago Arquitetos
Fotografije: Federico Cairoli
Svetovanje za zbito zemljo: Fernando Minto, Pablo de las Cuevas, Domitila Almenteiro – Materia Base
Svetovanje za leseno konstrukcijo: Alan Dias – Carpinteria Estruturas
Izvedba: Carlinhos

Besedilo: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja