Foto3
Tissa: Počitniška hiša Ružić

Hiša stoji na lokaciji blizu Poreča in svoje poglede usmerja navznoter, proti osrednjemu dvorišču, ki je pravzaprav – bazen.

Počitniška hiša Ružić arhitektov iz biroja Tissa se nahaja na območju hitrega zgoščevanja zazidave, predvsem zaradi turističnih nastanitev. Nedomišljen urbanizem bi zlahka omogočil, da se neposredna okolica hiše v nekaj letih povsem zapolni s stihijsko gradnjo, zato so se arhitekti odločili, da objekt preventivno usmerijo navznoter. Pri tem so se oprli na tradicionalno tipologijo istrske domačije – „stancije“, pri kateri gre za bivalno stavbo in nekaj gospodarskih poslopij, ki so nanizana okoli osrednjega dvorišča, na tem pa je vedno prisoten vodni element.

Počitniška hiša Ružić je tako sestavljena iz šestih ločenih volumnov, ki so nanizani okoli osrednjega bazena. Visoki kubusi ob vsakem času dneva na notranjih dvoriščih ustvarjajo prijetno senco, hkrati pa so pogledi iz zunanjosti brez občutka utesnjenosti skoraj povsem zastrti. V kubusih so nameščeni različni programi: tri spalne enote in osrednji bivalni prostor. Vodno zrcalo in velike zastekljene površine v osrednjem bazenskem atriju ustvarjajo igro odsevov, ločeni kubusi pa omogočajo nepričakovane in zanimive poglede, ki prosto drsijo iz notranjosti v zunanjost in nazaj.

 

Ime projekta: Počitniška hiša Ružić
Avtor arhitekture: Tissa; Ana Slamar, Adrijano Steć
Lokacija: Kaštelir

Površina: 280 m²
Leto izvedbe: 2019

Besedilo: Ajda Bračič
Foto: Jure Živković

 

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki