Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana je osrednja slovenska institucija, ki obsega veliko več, kot nakazuje naziv. Njihov sedež predstavlja konglomerat objektov, v katerih najdemo vrtec, osnovno šolo, srednjo šolo, upravo, telovadnico, dijaški dom, zdravstveno oskrbo … Ker se je zadnja prenova zgodila pred tridesetimi leti, pa so posamezne stavbe dokaj dotrajane. Letos poleti pa so stavbe zavoda s pomočjo arhitekturnega biroja Arrea doživele nekaj posodobitev.

Arhitekti so pripravili načrt za delno obnovo zavoda, katere cilji so bili reorganizacija razpršenega programa, povečanje kapacitet, posodobitev prostorov in poenoten arhitekturni izgled. Predvsem pa želijo skozi prenovo ustvariti kompleks, ki bo otrokom in zaposlenim zagotavljal prijetno učno in delovno okolje.

V prvi fazi, ki je bila izvedena poleti, so se arhitekti lotili stavbe na vzhodu kompleksa. Pritlični objekt so slekli vse do betonske konstrukcije in odstranili streho, nato pa ga nadgradili z dodatnim nadstropjem, ki je izvedeno v lesu. V prenovljeno stavbo so preselili pisarne uprave, poleg tega pa so v njej uredili prostore zdravstvenega doma, dve igralnici za program vrtca, tri učilnice in manjšo telovadnico. Nadstropje se skozi povezovalni hodnik navezuje na osrednjo avlo, ki bo v prenovljeni shemi delovala kot osrčje kompleksa, okrog katerega bodo razporejeni ostali programi.

Stavba je po prenovi skoraj neprepoznavna. Nova fasada v kombinaciji opeke in lesa ji daje topel in sodoben videz, ki se lepo zlije z zeleno okolico. Medtem ko je pozicijo odprtin v pritličju in kleti narekovala obstoječa struktura, okna v nadstropju segajo od tal do stropa. Pisarne zato delujejo toliko bolj prostorne in svetle. V notranjosti toplina lesa v kombinaciji z belim pohištvom ponuja otrokom prijeten, a nevtralen prostor, kjer lahko razvijajo svojo kreativnost. Premične stene pa dopuščajo igrivo možnost povezovanja manjših sob v večje učilnice.

Arhitekti so k projektu pristopili etično ter se odločili kompleksen prostorski problem zavoda nagovoriti na neinvaziven način. Navsezadnje bi bilo najlažje vse podreti in začeti na novo. Oni pa so se odločili za postopno prenovo, in to z naravnimi materiali, kar je vsekakor bolj trajnostni pristop. Ostaja le eno vprašanje – zakaj država tako redko vlaga v takšne projekte, sploh, ko gre za institucije, ki vzgajajo otroke?

Projekt: Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana
Avtorji: Ana Merklin, Uroš Rustja, Martina Tepina, Maruša Zorec
arhitekturni biro: ARREA, arhitektura, d.o.o.
vodja projekta: Boris Černilec ZGNL
naročnik: Ministrstvo za izobražavanje, znanost in Šport
Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana
Eko sklad Rsa

Besedilo: Gaja Golob

Prispevek je bil prvotno objavljen v tiskani številki Outsider #19: Kriza

Pozor, na spletu objavimo le do 10% vsebin iz tiskane revije. Naročite revijo.

Outsider #19

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja