_DSC3126_Meta_Kutin_stanovanje_foto_Janez_Marolt
mKutin arhitektura: Stanovanje svetlobe in sence

V ljubljansko stolpnico, v enega nižjih nadstropij, v katerega popoldan pronicajo poševni sončni žarki, se je vselil nov stanovalec. Novo domovanje zanj je kot arhitekturni poklon Japonski zasnovala Meta Kutin. “Naročnik si je želel stanovanje, ki bo kljub temu, da ima lastnik bogato zbirko knjig, zgoščenk in pripomočkov za kuhanje, delovalo pospravljeno in čim bolj svetlo ter prostorno. Lastnik je občudovalec japonske kulture. Moja želja pa je bila, da je arhitektura interierja zasnovana pogumno, nekoliko drzno, a da vendarle izraža umirjenost.”

Obstoječe stanovanje je bilo močno predeljeno s stenami, zato je arhitektka te najprej odstranila in vzpostavila sodobnejši, bolj odprt tloris. “Zgledovali smo se po japonskih hišah, kjer predelni elementi (lesene stene s papirnimi polnili) le delno ločujejo prostore  – skoznje proseva difuzna svetloba in prepušča, da se skozi papir vidijo sence predmetov, krošenj dreves ali ljudi, ki prostor uporabljajo,” pove. Najpomembnejši element opreme stanovanja je osrednja omara, ki dnevno-jedilni prostor ločuje od hodnika. Izdelana je iz lesa in polikarbonatnih plošč, ki povzemajo vlogo zaslona, na katerem se rišejo sence. Delna presojnost plošč pa služi še osvetljenosti notranjega dela prostora – kjer se nahajata garderoba in hodnik – in ki tako postane eden najprivlačnejših ambientov v stanovanju. Kombinacija lesa in polikarbonatnih plošč pa govori tudi o kontrastu med sodobnostjo in tradicijo, novim in starim. Ostalo pohištvo v stanovanju osrednjo vlogo prepušča omenjeni omari ter je namenoma lakirano s sivo, ki se ujema z barvo inoksa na drobnih dodatkih. Na drugem delu stanovanja, v spalnici, ima poleg velike postelje sredi prostora glavno besedo kar šest metrov dolga garderobna omara, v kateri je dovolj prostora tudi za shranjevanje vseh ostalih potrebščin.

V stanovanju je glavni uporabljeni element svetloba. Kot pravi Meta Kutin: “Stanovanje se zaradi svetlobe in senc spreminja tekom dneva. Prostor ostaja živ in se ga stanovalec ne naveliča, kar meni osebno predstavlja največji izziv. Za to prostori ne potrebujejo kričečih barv in ekspresivnih oblik, ampak moramo znati vanje le pravilno pripeljati svetlobo in sestaviti skupaj prave materiale!”

 

Ime projekta: Stanovanje svetlobe in sence
Investitor: zasebni
Fotograf: Janez Marolt
Lokacija: Ljubljana
Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe: 2019
Projektanti: mKutin arhitektura; Meta Kutin, mia

Izvajalci:
Mizarstvo Hočevar, s.p., notranja oprema
Igor Božič, s.p., gradbena dela

Besedilo: Ajda Bračič

Projekt je bil prvič objavljen v tiskani številki Outsider 17: Delo/Lenoba

Mailchimp brez napisa

Povezani članki