aire-de-repos-atelier-craft-shelter-architecture_dezeen_1704_hero
Atelier Craft in ICI!: Paviljon za počitek

Francoska studia Atelier Craft in ICI! sta v sodelovanju z Coucou Crew, združenjem, ki pomaga mladim migrantom in beguncem, zasnovala preprosto zavetje in ga poimenovala Aire de Repos – prostor za počitek. 

         

Gre za preverjeno in učinkovito, modularno leseno A – konstrukcijo, ki omogoča enostavno razširitev ali krčenje strukture. Zasnovana je z mislijo na enostavno demontažo in selitev. Prototip že stoji v Parizu.

Kot pravijo v zduženju Coucou Crew: “Aire de Repos ponuja brezpogojno dobrodošlico mladim migrantom, kjer lahko izmenjujejo mnenja, si nudijo podporo, sodelujejo na kulturnih prireditvah, ali pa zgolj pridejo na skodelico kave.” Migranti pa so bili vključeni že med samo gradnjo, saj je celotna konstrukcija zasnovana tako, da jo lahko pomagajo sestaviti tudi delavci brez izkušenj v gradnji v zgolj dveh tednih.

Pred glavno sobo, obdano z vezanimi ploščami, je manjši predprostor, obrnjen proti jugu, ki služi kot trombejeva stena: Sonce, ki sije zgozi zastekljeno južno fasado greje steno iz zbite zemlje. Ta absorbira toploto in jo počasi oddaja v notranjost zavetja. Izbira zbite zemlje je bila najbrž logična, saj je taka stena vsaj 15% bolj učinkovita pri pasivnem ogrevanju od klasične betonske trombejeve stene. Škoda le, da da so stropovi zaradi konstrukcijske zasnove zelo visoki in je tako precej pridobljene toplote najbrž izgubljene.

Streha zavetja je prekrita z valovitimi polikarbonatnimi ploščami in plastično opno in je izolirana s slamo.

Napisal: Gašper Fabijan

Ime projekta: PROSTOR ZA POČITEK – AIRE DE REPOS

Avtor projekta: Atelier Craft in ICI!

Investitor: Coucou Crew

Fotograf: Victoria Tanto

Lokacija: Pariz

Leto izvedbe: 2021

Mailchimp brez napisa

Povezani članki