ATELIER-Sodni-stolp-Maribor-foto-Miran-Kambič-2-web
ATELIERarhitekti: Sodni stolp v Mariboru

Ideje o preureditvi minoritskega samostana v Mariboru v kulturno središče, ki ga danes pogosto primerjajo z ljubljanskimi Križankami, so se pojavile že v povojnem času, a pot do uresničitve je bila dolga. Celovita prenova pod vodstvom biroja ATELIERarhitekti se je začela odvijati šele pred poldrugim desetletjem z Lutkovnim gledališčem Maribor, nadaljevala pa z letnim avditorijem in Marijino cerkvijo ter uspešnimi nagrajenimi arhitekturno-konservatorskimi posegi. Zanimivi proces se zaključuje s preureditvijo nekdanje gostilne na Vojašniškem trgu v informacijsko središče, prav posebno poglavje pa predstavlja predzadnji kamenček v mozaiku, nekdanji Pristaniški oziroma Sodni stolp.

Okrogli stolp na jugozahodnem vogalu nekdanjega srednjeveškega mestnega obzidja so v teku zgodovine večkrat prezidali, končno zunanjo podobo pa je dobil v 19. stoletju, ko je služil kot skladišče vojašnici v kompleksu. Požar pred drugo svetovno vojno ga je dodobra načel, a so ga po vojni uspešno obnovili, z novo streho iz leta 1960 na impresivni železobetonski kupolasti konstrukciji gradbenika Jožeta Požauka po vzorih iz 19. stoletja. Stolp je nato do aktualne prenove gostil koncerte in manjše prireditve, a ga je stalno pestilo pomanjkanje potrebnih pomožnih prostorov in opreme.

Projektanti so si skupaj z odgovornimi na mariborski občini stolp zamislili kot večnamenski prireditveni objekt, ki dopolnjuje raznovrstno ponudbo nekdanjega samostana. Na nivoju Lenta ob Dravi se nahaja parter stolpa – prostor z mogočnimi opečnimi oboki, ki je preoblikovan v notranji amfiteater. Vanj je umeščen prilagodljiv podij z dvižnimi tribunami, ki omogoča, da se mini avditorij preoblikuje na primer v plesišče. Za polkrožno odrsko steno so manjši prostori za nastopajoče in sanitarije za obiskovalce. Na podestu stopnic v nadstropje, ki se vijejo ob obodnem zidu, je ponovno vzpostavljena povezava stolpa z letnim avditorijem minoritskega samostana, kjer se nahaja tudi gostinski lokal, kar razširja možnosti organizacije večjih prireditev v kompleksu. V nadstropju se odpira impresiven prostor s premerom 16 metrov, ki se odpira 12 metrov v višino do temena vidne kupolaste strešne konstrukcije, namenjen različnim družabnim dogodkom, razstavam, performansom in predavanjem. Dvorana je nadgrajena s krožnim mostovžem ob obodu, ki kot galerijska medetaža dodatno obogati možnosti uporabe.

Foto: Dan Briški

 

Notranjost so arhitekti v sodelovanju s konservatorji izčistili, tako da je do izraza prišla ekspresivnost masivne konstrukcije. Krožna zasnova stavbe jim je nudila možnosti za igro z detajli pri zasnovi novih funkcionalnih elementov, pri čemer so sledili uveljavljeni praksi prenov in uporabili kombinacijo črno barvanega jekla, lesa in kortena za stopnice v nadstropje. Parter je tlakovan s teracem, nadstropje pa z lesenim podom.

Do zdaj je prenovljena zgradba med drugim že gostila manjše koncerte, gledališko predstavo ter razstavo in podelitev priznanj ZAPS. Močna atmosfera prostorov bo brez dvoma privabila še več dogajanja v stolp ob nekdanjem dravskem pristanu, ki tako lahko postane novo sidrišče kulturnega življenja štajerske prestolnice.

 

Tloris parterja

 

Tloris izhoda na minoritski vrt
Tloris nadstropja
Tloris mostovža
Prerez

 

Ime projekta: Sodni stolp v Mariboru
Avtor projekta: prof. Jurij Kobe, Urša Podlipnik, Ina Radšel, Peter Plantan
Pristojna konservatorka: Alenka Zupan
Investitor: Mestna občina Maribor
Lokacija: Lent, Maribor

Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe: 2020–21

Površine:
Parter: 174,02 m²
Nadstropje: 250,15 m²
Parcela: 258,18 m²
Pozidana površina: 258,18 m²

Projektanti: ATELIERarhitekti d.o.o.
Gradbene konstrukcije: Franc Žugel
Elektro instalacije: ESPIN d.o.o. (Tomaž Peterlin)
Strojne napeljave: CELARC d.o.o. (Tomi Celarc)

Izvajalci:
Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del: Lesnina MG oprema d.d.

Dobavitelji stavbnega pohištva: Roman d.o.o., Žlahtič d.o.o.

Dobavitelji gradbenih materialov:
Kovinska nosilna konstrukcija: BS VAR d.o.o.
Dobavitelj pomičnih odrov: Maori d.o.o.
Dobavitelj lesenih tlakov: Krtki d.o.o.
Izvajalec betonskih del: Jusufi d.o.o.

Foto: Miran Kambič (razen kjer označeno drugače)
Pripravil: Luka Jerman

Prispevek je bil objavljen v Outsider #29: Javni prostor / Maribor.

Outsider #29: Javni prostor / Maribor

Mailchimp brez napisa

Povezani članki