_DSC3063_Alja_Vehovec_pocesalnica_foto_Marolt
AVA arhitektura & design: Počesalnica

Po novem greste v Ljubljani lahko k frizerju v nadvse simpatičen salon s prav tako simpatičnim imenom. Počesalnica je že na prvi pogled prostor dobrega počutja in prijetnih izkušenj, kjer se nasmeh na usta prikrade kar sam od sebe. Interier sta zakrivili mladi arhitektki Alja Vehovec in Petra Hudobivnik iz podjetja AVA . Z zvrhano mero občutka in ščepcem dobre volje jima je uspelo ustvariti nadvse ljubek kotiček, kjer se razmišlja, kramlja in druži, predvsem pa se, seveda, tja pride po odlično pričesko.

Preprost napis nad vrati pritličnega lokala v stari meščanski hiši, ki skoraj ne bi mogla biti bolj ljubljanska, povabi v sproščeno notranjost, ki bi jo lahko brez težav uporabili za snemanje kakšnega lookbooka, tako fotogenična je. Človeka mika, da bi šel pod škarje že samo zaradi enega selfija v tistem okroglem ogledalu na ozadju čudovite stenske tapete. Zelena in bež se prepletata z močnejšimi črnimi grafičnimi poudarki, ki prostor malce obtežijo, da ne odplava naravnost v sanje. Na tleh kraljuje okrogel logotip Počesalnice, ki spominja na prisrčno dolgolaso boginjo. Poličnik, ki deluje kot pregradni element v prostoru, se ponaša z zanimivo konstrukcijo, ki se proti stropu prepleta kot dolga kita. Romboidni motiv, povzet po obstoječem parketu v vzorcu ribje kosti, zaide tudi na kose pohištva in na tridimenzionalno kovinsko ‘steno’, namenjeno shranjevanju.

Zvezda prostora pa je seveda velika stenska tapeta s sanjavim motivom palmovih dreves, ki jo je zasnovala oblikovalka Jagoda Jejčič in obiskovalce odpelje nekam v daljne južne kraje. Pritrdijo ji tudi usnjeni stoli v tobačni barvi pred  in razkošne plezalke, ki se zapeljivo oklepajo vertikalnih elementov. Da ne bi odplavali predaleč, pa nas stoli Nika Kralja spomnijo, da je doma najlepše. No, doma in v Počesalnici.

 

Alja Vehovec in Petra Hudobivnik:
Zaradi želje investitorja po treh delovnih stolih, prostorske omejenosti in želje najemodajalca, da so posegi v instalacije minimalni, so stoli za pranje postavljeni centralno ob servisno omaro. Tri delovna mesta pa se zvrstijo vzdolž frontalne stene.
Predgradna 3d kovinska stena služi hkrati za vizualno in funkcionalno zaščito proti vhodu in za razstavni prostor oz. police za prodajne izdelke.
Izhodiščna ideja oblikovanja interierja izhaja iz naročnikovega pristopa do frizerske dejavnosti, kjer v prvi vrsti poudarja naravno lepoto las, obožuje ženske in njihove dolge naravno lepe lase. Salon je zanovan kot skrivni vrt  – skrivnostna zelena oaza za ženske, kjer naj se vsaka ženska počuti kot boginja. Sicer pa salon ni namenjen le ženskam, ampak se lahko pridejo počesat tudi gospodje.

 

Ime projekta: Počesalnica
Avtorji: AVA Arhitektura & design, Alja Vehovec u.d.i.a. in Petra Hudobivnik u.d.i.a.

Stenska tapeta: Jagoda Jejčič
Lokacija: Ljubljana
Leto: 2017
Površina: 37m2
Fotografije: Janez Marolt

Napisala: Ajda Bračič

Podprite nastajanje vsebin Outsider na spletu in v tiskani ediciji z naročilom revije!

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki