Da je tudi prvi dom lahko zanimiv razmislek o stanovanjski arhitekturi s svojim novim projektom Homementum dokazujejo Baam Arhitekti.

Svetlost, odprtost, fleksibilnost – to so pojmi, ki jih pogosto povezujemo s kakovostnim sodobnim bivalnim okoljem. Celo tako samoumevni so postali ti pojmi, da jih niti stroka pogosto ne razume več. Svetlost, odprtost in fleksibilnost namreč ne morejo učinkovati kar tako, brez argumentov, ki bi stali za njimi. Baam arhitekti, ki jih dobro poznamo že po celi seriji nadvse zanimivih in privlačnih projektov, zato niso ciljali ne na slepo ponavljanje ustaljenih vzorcev in kopiranje arhitekture iz revij. Pri prenovi stanovanja v Domžalah so celo nalašč uporabili neobičajen prijem in nekatere prostore zasnovali temnejše in manjše, kot je kazala potreba. Na ta način osrednji bivalni prostor še bolj zasije, svetlost, odprtost in fleksibilnost pa najdejo pravi pomen.

Stanovanje se sicer nahaja v več kot 150 let starem objektu, ki je nekoč služil kot mlin, uporabniki pa so z balkona na vrhu stopnišča skakali naravnost v bližnji potok. Povezavo z vodo so arhitekti poudarili s potjo skozi objekt: ta vodi po stopnišču navzgor proti odprtini, kip ogled usmerja k vrhovom dreves, nato pa skozi nizek predprostor do središča stanovanja, kjer se prostor odpre in človek lahko zadiha. Okvir tega osrednjega prostora predstavljajo štirje betonski stebri, ki so zaradi naglice, v kateri so bili narejeni pred tridesetimi leti, tako nepravilni in zanimivi, da so se jih arhitekti odločili ohraniti. Med njih so umeščeni štirje osrednji programi stanovanja: kuhinja, jedilnica, počivalni del s kavčem in bralni kotiček.

Vrh podstrešnega trikotnika so arhitekti izkoristili za umestitev majhne galerije, ki jo, kot se izrazijo arhitekti, otroci investitorjev že s pridom uporabljajo za ‘didaktično plezalne vragolije’.

     

BAAM Arhitekti:

Prostore smo pozicionirali glede na potrebe po intimnosti in premišljeno pozicijo strešnih oken. Tako imajo spalnice in kopalnica višja okna višje med tem ko so v dnevnem prostoru nižja in ob sedenju za jedilno mizo nudijo poglede v bližnji gozd. Večina ljudi večino časa preživi v dnevnem prostoru. Zato smo kljub veliki kvadraturi ostale prostore skrčili – tako smo ustvarili boljše pogoje za kvalitetno druženje in socializacijo. Temu sledijo tudi skrita svetila, ki ustvarjajo različne svetlobne ambiente.

 

Ime projekta: HOMEMENTUM
Investitor: zasebni
Fotograf: Blaž Jamšek, BAAM arhitekti
Lokacija: Domžale, Slovenija
Leto načrtovanja: 2016
Leto izvedbe: 2018

Površine:
Nadstropje (m2): 130
Galerija (m2): 20

gradbeno obrtniška dela: Ural d.o.o.
mizarstvo: Mizarstvo Tekalec, Drago Tekalec s.p.
vodovod: Var-instal, Anže Pezdir s.p.
elektrika: Tedi, Tadej Gosak s.p.
pohištvo: id doma, id d.o.o.
tipsko pohištvo: Ikea
steklo: Steklarstvo Moste d.o.o.
strešna okna: Velux d.o.o.
sanitarna oprema: Moja kopalnica, Sento d.o.o.
keramika: Boris Kmetič s.p.

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja