BAAM-IJS-NANO-DSC5900-Edit-web
BAAM arhitekti: IJS NANO Brainroom

V biroju BAAM arhitekti so zasnovali večfunkcionalen pisarniški prostor Odseka za nanostrukturne materiale Instituta Jožef Stefan in pri tem spretno izrabili funkcionalne omejitve obstoječe podstrehe.

Seznam želja zaposlenih, ki so jih zbrali v pripravi projektne naloge, je bil obsežen za razmeroma majhen podstrešni prostor – ta naj bi tako deloval kot soba za »brainstorming«, kuhinja z jedilnico, učilnica s pisarniškimi mesti, prostor za sestanke, bralni kotiček s knjižnico, obenem pa tudi osrednji prostor, kjer se lahko zbere vseh 40 zaposlenih.

Skladno s takim izhodiščem so arhitekti predvideli več scenarijev uporabe, s katerimi so zagotovili, da prostor kljub majhnosti lahko sprejme vse zaposlene hkrati. V najnižji del prostora so pod strešna okna umestili prostore za individualno delo, ki jih povezuje enotna poteza dolge mize. V preostalem delu prostora so premične mize, primerne za delo v skupini. Ob večjem druženju te mize postavijo vzdolžno in ob njih namestijo izvlečne klopi, sicer skrite pod dolgo mizo ob kolenčnem zidu, ki ga prebadajo okrogla okenca. Pri sestankih se združi dve mizi, za zasebnost pa poskrbijo notranje žaluzije.

Zaradi narave dela naročnika je oblikovanje prostora izčiščeno, toplino pa vnaša naravni les. Poseben karakter dajejo prostoru krivljeni špirovci, del izvorne arhitekturne zasnove stavbe, ki se je arhitekti niso ustrašili, ampak so jo poudarili z linijskimi svetili. Ta so umestili tudi v dolgo delovno mizo, premične mize in obstoječo stopnico ter tako povezali raznolike gradnike prostora. Kot kontrast prevladujoči belini je na višjem delu mansarde vstavljen črn pas pohištva, znotraj katerega sta skrita izvlečni televizor na eni in polno funkcionalna čajna kuhinja na drugi strani.

Kot duhovito povzamejo arhitekti: »Naročnik se ukvarja z visokotehnološkimi nano materiali, mi pa smo v mikro prostoru zadostili vsem njegovim mega zahtevam in funkcionalnostim.«

Tloris z dvema scenarijema uporabe

 

Ime projekta: IJS NANO Brainroom – Odsek nano materialov, 1. faza
Avtorji: BAAM arhitekti
Naročnik: Institut Jožef Stefan
Lokacija: Ljubljana

Leto: 2020–22

Kvadratura: 100 m²

Fotografija: Blaž Jamšek, BAAM arhitekti

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki