Mlad ljubljanski kolektiv Baam arhitekti je v nekdanjih stanovanjskih prostorih staromeščanske hiše v centru Ljubljane ustvaril delovni prostor za start-up podjetje. Pisarne so zasnovane na podlagi tehtnega razmisleka o poteku dela v podjetju in spremenljivem delavniku, ki se v današnjem času vedno bolj prepleta z zasebnim življenjem in prostim časom.

Delo v podjetju poteka v ciklih in se prilagaja komunikaciji z različnimi časovnimi pasovi. Zato so arhitekti poleg klasičnih delovnih prostorov oblikovali tudi ambiente, namenjene skupnemu preživljanju prostega časa, na primer gledanju nogometne tekme, športnim aktivnostim in celo sproščanju v savni. K raznolikosti ambientov znotraj poslovnih prostorov je prispevalo tudi dejstvo, da je tradicionalno pisarniško delovno mesto z namiznim računalnikom in kupom fascikolv zamenjal zgolj prenosnik; na to so arhitekti odgovorili z oblikovanjem različnih delovnih kotičkov – od običajnih pisalnih miz do odmaknjenih mest ali prostora za delo kar na udobnem skupnem kavču.

Poleg ustvarjanja inovativnega in razgibanega delovnega prostora je osvežujoč tudi sam oblikovalski pristop. Namesto pretirane barvitosti in mešanja slogov, ki so pogosti oblikovalski prijemi v start-up pisarnah, je interier preprost, eleganten in udoben, predvsem pa ne zakriva lepote arhitekture stavbe, v kateri se nahaja. Prehodi med prostori, na primer, so ohranjeni takšni, kot so bili – kot velika staromeščanska vrata. Barvna shema in razporeditev pohištva se zgledujeta po stavbni fasadi: ta je bela in simetrična s kontrastnimi temnimi elementi v pritličju. Tako tudi razporeditev elementov za fasado sledi njeni simetriji, v belo opremljene pisarne pa so vneseni elementi v črnem lesu.

Arhitekti so pri projektu združevali dva svetova – v več pomenih. Skozi načrtovanje prijetnih in sproščenih pisarn so zabrisali mejo med delom in zabavo, s premišljenim oblikovanjem interierja pa so združili lepoto klasične arhitekture z uporabnostjo in eleganco moderne opreme.

Ime projekta: PISARNE C3 – IGRA&DELO
Avtor projekta: BAAM arhitekti
Investitor: poslovni
Fotograf: Blaž Jamšek, BAAM arhitekti
Lokacija: Ljubljana
Leto načrtovanja: 2017
Leto izvedbe: 2018

Površine: 160m2
Projektanti: BAAM arhitekti
Notranja oprema: mizarstvo BOMLES, sedežna garnitura FEYDOM, savne ŠTRUS, sanitarna keramika MOJA KOPALNICA, steklarstvo MOSTE, talne obloge EKOSTIL

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja