BAAM-Equa-08_DSC5459-Edit-web
BAAM arhitekti: Pisarne Goat story & Equa

Grobo in nežno, oglato in zaobljeno. BAAM arhitekti so k nalogi snovanja poslovnih prostorov podjetja, ki v okviru dveh blagovnih znamk razvija in trži produkte, povezane s pitjem kave in vode, pristopili z razmislekom o kontrastih.

Poslopje nekdanje tiskarne na južnem obrobju Ljubljane, v katerem se odvija celotna dejavnost podjetja, obsega pritličje s skladiščem, pisarniško nadstropje ter mansardo s skupnimi prostori in teraso. Osnovno vodilo prenove, ki je obsegala celovito sanacijo stavbe, je bila jasnost zasnove v prepletu z dvojnim značajem podjetja.

Arhitekti so se v nadstropju srečali z nepreglednim labirintom predelnih sten, ki so jih v celoti odstranili in tako pridobili velik odprt prostor z vzdolžnimi obodnimi zasteklitvami. V osrednji pas tega prostora so vstavili kubuse intimnejših in servisnih programov (toalete, avditorij, stopnišči, direktorska pisarna, hišna kopirnica, sestavljalnica izdelkov). Vstavljeni volumni so oblečeni v surove materiale – kamen, betonsko opeko, plošče iz lesne volne – in vzpostavljajo kontrast bolj uniformiranim delovnim mestom po obodu tlorisa.

Niz ortogonalne geometrije prekinja ‘amebasti’ paviljon, odet v krivljeno perforirano pločevino, v katerem se skrivata povsem introvertirana soba za odmik na eni strani in dvigalo na drugi. Arhitekti so z vpeljavo organske oblike spretno zakrili izmik dvigalnega jaška iz osi stopnišč in ga konceptualno povezali z dihotomijo med nežnejšim značajem znamke steklenic za vodo in robustnejšo celostno podobo izdelkov za ljubitelje kave. V središču tlorisa, v vrzeli med vstavljenimi volumni, se nahaja stičišče raznolikih dejavnosti in obeh principov – velika skupna miza, ki vzpostavlja prostor srečevanja in izmenjave med zaposlenimi.

Nad vhodnim delom je stavba povišana v mansardo, kjer so prostori, namenjeni druženju, neformalnim sestankom, terasi in foto studiu. Osnovni princip ortogonalne mreže je uporabljen tudi tu, kontrast pa se tvori v odnosu polno–prazno, med masivnim volumnom kuhinje in paličnim regalom/ograjo ob stopnišču, ki ju povezujejo premični otok in mize v središču.

Dejavnost podjetja obsega raznolike stopnje dinamičnega procesa nastajanja produktov – oblikovanje, razvoj, sestavljanje, oglaševanje in prodajo –, zato so spremembe v potrebah pogoste, oddelki pa se širijo ali krčijo. Prilagodljivost delovnih mest v nadstropju omogočajo inštalacije v parapetih po obodu tlorisa, zasebnost med sklopi miz pa uravnavajo zelenje, samostoječe luči in akustične bariere.

 

Načrtovana fleksibilnost zasnove je bila prvič resno na preizkušnji že ob zaključku prenove pisarn, ko je prostor med delovnimi mesti naknadno dobil povsem drugačen program: pražarna kave, ki jo od pisarn ločujejo le steklene stene, z vsemi potrebnimi aparati in inštalacijami. Preizkus je bil uspešen, prostor pa je pripravljen na nove preobrazbe.

Pisarne v uporabi:

Pred prenovo:

 

Tlorisni koncept pisarn
Tloris pisarn

 

 

Ime projekta: Pisarne Goat story & Equa
Avtor projekta: BAAM arhitekti
Investitor: EQUA d.o.o.
Lokacija: Ljubljana

Leto načrtovanja: 2018–20
Leto izvedbe: 2019–21

Površine skupaj: 2000 m²

Projektanti: BAAM arhitekti d.o.o.
Gradbene konstrukcije: projekt.si
Elektro inštalacije: ENERING INT d.o.o.
Strojne napeljave: I.S.P. d.o.o.

Glavni izvajalec gradbeno-obrtniških del: URAL d.o.o.
Notranja oprema: SP INTERIERI d.o.o.

Foto: Blaž Jamšek, BAAM arhitekti
Napisal: Luka Jerman

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki